Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. august 2015, 11:00

Neli haigust, mille sümptomid sarnanevad stressi omadele (1)

Peavalu, väsimus ja lihaspinged on ületöötamise korral lihtsad tulema. Kuid need võivad olla ka märgiks mõnest tõsisemast tõvest.

Huffington Post toob välja neli tõbe, mille sümptomid võivad olla väga sarnased stressi omadele.

* Rauavaegusaneemia korral vaevab inimest pidev väsimus. Seda seepärast, et raud on punastes verelibledes oleva hapnikku transportiva aine hemoglobiini osa, rauapuuduse korral ei suuda luuüdi aga piisavalt punaliblesid toota ning nende hulk väheneb. Seega suudab veri ka vähem hapnikku transportida. Raua puudus võib tekkida raua vähesuse tõttu toidus või raua halva imendumise korral soolest. Diagnoosimata rauapuudus võib viia erinevate südamehäireteni.

* Püsiv kõrge arteriaalne vererõhk ehk hüpertensioon võib tekkida pidevate peavalude tulemusena. Hüpertensioon möödub tavaliselt sümptomiteta, kuid esineda võivad peavalud, õhupuudustunne, ninaverejooks või ärevus. Selle haiguse eiramine võib tuua kaasa insuldi või infarkti.

* Hormonaalsed kõrvalekalded tulenevad kilpnäärmeprobleemidest ning see võib väljenduda kaalu pidevas muutuses. Lisaks kaasnevad kilpnäärme üle- ja alatalitusega pidev väsimus ja lihaste nõrkus.

* Fibromüalgiaga kaasnevad lihasvalud. Ka võivad selle haigusega kaasneda tundlike kühmude esinemine lihastes, unehäired, peavalud ja keskendumisraskused.