Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. august 2015, 13:55

ÕUDNE TÕBI: naine oksendab 20 korda päevas

23-aastane naine põeb haruldast seisundit, mis paneb ta haigushoogude ajal iga natukese aja tagant oksendama. Kord kuus satub ta seepärast ka haiglasse.

Oksendamistõbi hakkas Stephanie Hornerit kimbutama juba siis, kui ta oli 13-aastane. Alles siis, kui ta uuris oksendamise kohta internetist, leidis ta spetsialisti, kes diagnoosis piigal tsüklilise oksendamise sündroomi, vahendab Women´s Health.

Tsüklilise oksendamise sündroom kimbutab 100 000 seast kolme last, toob endaga kaasa tugevad iiveldushood ja oksendamise. See võib kesta mõnest tunnist mõne päevani.

Haigushood võivad olla nii tugevad, et inimene peab veetma päeva voodis või otsima abi erakorralise meditsiini osakonnast.

Stephanie elab kõike seda üle kord kuus. Ta on seetõttu pidanud võitlema töökoha püsimajäämise eest ning langenud välja kolledžist.

Naine ütleb, et ainus, mida ta haigushoo ajal teha saab, on püüda olla tugev, sest ta teab, et see läheb mööda.

Spetsialistide sõnul võib tsüklilise oksendamise sündroomi kindlakstegemine võtta aastaid, sest sellel on sarnaseid sümptomeid paljude teiste tõbedega. Lisaks võib haigus inimestel avalduda väga erinevalt, alates kestusest, mis jääb mõne tunni ja mõne päeva vahele. Kuid olemas on ka patsiente, kes oksendavad terve nädala. Mõnikord võib see sündroom avalduda nagu õlitatud kellavärk ehk täpselt igal kuul ühel ja samal ajal.

Teadlased ei tea täpselt, mis seda sündroomi põhjustab, kuid oma osa arvatakse olevat geneetikal ja keskkonnateguritel, nagu näiteks stress. Küll aga on täheldatud, et tsüklilise oksendamise sündroom on seotud migreeniga, 25% oksendamistõve küüsis olijatest kannatab ka migreeni all.

Sündroomile võib saada leevendust ravimeid ja vitamiine omavahel kombineerides, kuid ravi tuleb igale patsiendile määrata individuaalselt.