Uudised

Kuidas tunneb ära toidumürgituse? 

Silja Paavle, 12. august 2015 09:21
Toidumürgitusega tekib iiveldus, millega kaasneb oksendamine ja kõhulahtisus.Foto: PantherMedia / Scanpix
Augustis kipuvad toiduained kiirelt riknema ja põhjustavad kõhuhädasid. Kuidas tunneb ära toidumürgituse? Kuidas ennast sel puhul aidata?

Vastab BENU Viru Platsi apteegi proviisor Sille Krüger: "Toidumürgitus on bakterite poolt toodetud toksiini või viiruse poolt põhjustatud haigus, mis tekib tavaliselt 24 tunni jooksul pärast riknenud toidu söömist.

Enamasti tekib iiveldus, millega kaasneb oksendamine ja kõhulahtisus, harvadel juhtudel ka palavik. Oksendamine ja kõhulahtisus on organismi kaitsereaktsiooniks, mis eemaldavad sobimatud ained kehast.

Toidumürgituse ajal tuleb juua palju vett, et vältida vedelikupuudust. Joomiseks sobib nii tavaline kui mineraalvesi.

Kuna toidumürgitus viib rivist välja vedeliku ja soolade tasakaalu, siis võib organismi turgutamiseks osta apteegist glükoosi ja elektrolüüte sisaldavat joogipulbrit (nt Rehydron või Fluid Balans).

Abi saab ka Enterosgelist, mis seob kahjulikke aineid seedekulglas ja aitab neid väljutata ning Smecta pulbrist, mis on mõeldud ägeda sooleinfektsiooni puhuks."

Samal teemal

17.08.2015
Kas ravimitega koos tohib alkoholi tarbida?
15.11.2014
Kolm levinuimat kõhumuret
30.08.2014
Võid ei maksa külmkapis hoida
01.07.2013
Kertu Jukkum: "Enesetunne oli nii kehv, et käisin toas ringi nagu pöörane!"