Ravimid ja alkohol kokku ei sobi. Näiteks unerohtu koos alkoholiga võttes pikeneb uinumise aeg ja tekib üledoosi ohtFoto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
17. august 2015, 09:21

Kas ravimitega koos tohib alkoholi tarbida?

Kas ja milliste ravimitega koos tohib alkoholi tarvitada? Kui ei, siis miks? Mida üldse peaks teadma ravimite ja alkoholi koostoimest?

Vastab BENU Viru Platsi apteegi proviisor Sille Krüger: "Alkohol ja ravimid ei sobi kokku.

Ühelt poolt raskendab alkohol kõikide haiguste kulgu, teiselt poolt muudab alkohol ravimite toimet. Alkohol blokeerib toimeaine vabanemist juhuslikult ja võib seetõttu ravimi toimet nii tugevdada kui nõrgendada.

Paljud ravimid, ka käsimüügiravimid, võivad isegi väikese koguse alkoholiga mõjuda tavapärasest erinevalt. Teatud ravimid, näiteks köhasiirupid, sisaldavad erinevas koguses alkoholi ja nii tõuseb alkoholitase organismis veelgi. Antibiootikumide, kemoteraapia- ja suhkrutõveravimite tarbimisel koos alkoholiga kaasneb halb enesetunne, oksendamine, peavalu ja südame kloppimine. Ohtlik on võtta koos alkoholiga ka valuvaigisteid, see võib tekitada tugevat unisust ja madalat vererõhku. Aspiriin ja paratsetamool koos alkoholiga ärritab magu ja võib tuua kaasa verejooksu. Allergiaravimid koostoimes alkoholiga põhjustavad uimasust ja keskendumisraskuseid. Unerohi koos alkoholiga seevastu mõjub tagurpidi – pikeneb uinumise aeg ja tekib üledoosi oht, kui inimene und oodates veel teisegi tableti sisse võtab."