KalamaksaõlitabletidFoto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
12. august 2015, 09:25

Kalaõli võib kaitsta teismelisi skisofreenia eest

Kolme kuu pikkune kalamaksaõlikuur pidurdab varaste skisofreeniailmingute arengut, näitas ajakirjas Nature Communications ilmunud uurimus.

Skisofreenia on raske vaimuhaigus, mis diagnoositakse tavaliselt noorukieas või 20ndates eluaastates. Haigusele võib eelneda periood, kus tekivad kergemat sorti luulud või paranoilised mõtted. Õnneks tekib vaid kolmandikul selliseid nähte kogenutest tõsine skisofreenia.

Skisofreeniat vältida siiski veel ei osata. Psühhoosivastastel ravimitel on üsna palju kõrvalmõjusid ja neid skiofreenia ennetamiseks väga tihti ei kasutata.

Tuleb välja, et kalamaksaõli võib pakkuda leevendust. Kalas sisalduvad omega-3 rasvhapped kaitsevad närvirakke ja turgutavad aju.

Biokeemilised uuringud on näidanud, et skisofreenikutel on neid rasvhappeid veres vähem kui tervetel.

Seetõttu on kalamaksaõli proovitud skiofreenia raviks kasutada, kuid katsetuste tulemused on vasturääkivad. 

Austraalia teadlaste uurimuse põhjal võib kalamaksaõlist kasu olla eelkõige noores eas. Uurijad jälgisid 81 noort inimest, kel olid ilmnenud esimesed märgid skisofreenia tekkimisest. Pooled uuritavatest võtsid kolm kuud kalamaksaõlitablette ja ülejäänud kahjutut ja ilma mõjuta platseebot.

Aasta möödudes oli kalamaksaõligrupi liikmete seas vähem skisofreeniasse haigestunuid.

Seitsme aasta pärast oli kalamaksaõli võtnute hulgas skiofreenia tekkinud vaid kümnendikul. Platseebo-rühma hulgas oli skisofreenikuid 40 protsenti.

Uurimuse autor Melbourne´i ülikooli teadlane Paul Amminger kinnitas, et kuigi uuringus osales vähe inimesi, annavad tulemused lootust, et oomega-3 rasvhapetest võiks olla abi skisofreenia vältimisel.