Pilt on illustratiivneFoto: TAIRO LUTTER
Terviseuudised
12. august 2015, 10:52

Suitsetamisest loobumisega kimpus? Katsetamisel on ravim, mis eemaldab verest nikotiini (6)

Suitsetajad peavad tubakapriiks saamiseks rasket võitlust iseeendaga. Kes kasutab nikotiiniga plaastreid, kes nätsu. USa teadlased on avastanud bakterivalgu, mis eemaldab verest nikotiini ja sellest võib saada uus tõhus relv suitsetamisest loobumise kergendamiseks.

Biokeemikud kavatsevad vast leitud ensüümi abil luua ravimi, mis eemaldaks sigaretisuitsust verre imenduva nikotiini ega laseks sel närvisüsteemi jõuda.

Suitsusõltuvus tekib ja püsib seetõttu, et nikotiin vabastab kesknärvisüsteemis suure koguse dopamiini, see virgatsaine kontrollib mõnutunnet. Kui nikotiin verest kohe ära võtta, jääb aju sellest ilma.

USA Scrippsi uurimisinstituudi teadlased on nikotiinieemaldajat üritanud laboris valmis teha juba üle 30 aasta. Hiljuti selgus, et selliste omadustega valk on looduses juba olemas.

Üks tubakapõldude mullas elutsev bakteriliik kasutab nikotiini süsiniku ja lämmastiku hankimiseks. Seetõttu on mikroobidel olemas nikotiini lammutav ensüüm.

Uurijad eraldasid selle, panid molekuli tööle hiirtes ja uurisid, kuidas see mürgi lammutamisega hakkama saab. Tulemused on paljulubavad ja lähiaastatel soovitakse valku katsetada juba inimeste peal.