Perearst Diana IngerainenFoto: LIIS TREIMANN
Terviseuudised
14. august 2015, 12:36

Perearst Diana Ingerainen: eestlased on muretseja rahvas (8)

Arvamusfestivalil paneelil "Dr. Google, vasta sa!" arutleti, kas internetis levivad soovitused tervisliku eluviisi kohta on ka tegelikult tervislikud? Perearst Diana Ingeraineni sõnul võib doktor Google olla nii hea kolleeg, segav kolleeg kui ka eksitav kolleeg.

Küsimusele, milline on tüüpiline patsient, vastas Ingerainen: "Eestlane on muretseja rahvas. Tüüpiline patsient? Iga inimene tahaks elada igavesti, olla noor ja tunda end hästi. Samas on tal hirm. Mis siis saab, kui mu tervisega midagi juhtub? Enamasti saab see hirm alguse mingist uudisest."

Perearsti sõnul tekib inimesel tunde ja uudisega seos. Seejärel läheb ta internetti ja guugeldab, kuni leiabki endale diagnoosi.

"Arstide elu teeks kergemaks, kui inimene on nõus rääkima, mis oli see esimene sõna või uudis, mis temas hirmu tekitas ja sundis endale diagnoosi otsima," kinnitas Ingerainen.

Tema väitel jõuab perearstideni igasugune ühiskonnas toimuv ärritus. Kui inimene on lugenud uudist, et ohtlik bakter jõudis Läänemerre, siis tuleb ta kohe arsti juurde konkreetse sooviga, et on vaja kindel analüüs teha.

Meedias toimuvat kommenteerides ütles Ingerainen, et vastutustundetut uudiste levitamist on liiga palju. "Toidutalumatuse puhul on asi läinud täiesti üle piiri. Lastele ei anta enam süüa," sõnas ta.