Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. august 2015, 10:08

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Suuhoolduse A ja O (1)

Hambapesuga tuleb alustada kohe pärast beebi esimeste hammaste ilmumist. Esimeseks hambaharjaks sobib ema näpu otsa käiv kummihari või lihtsalt sõrme ümber keeratud marli.

Hilisemal hambaharja valikul on oluline silmas pidada, et pehmed harjased pühiksid hambapinda ühtlaselt.

Õigeks hammaste puhastamise võtteks on üles-alla ja ringjas pühkimine, mitte aga mööda hammasterida edasi-tagasi nühkimine.

Hambapesu sageduse kohta kehtib lihtne reegel: viie söögikorra kohta kaks hambapesu. See tähendab hommikust ärkamisjärgset hammastepesu ja õhtust hoolikat suuhooldust.

Viis söögikorda päevas, hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning kaks vahepala, on kogu organismi ning ka hammaste tervisele kõige soodsamad. Kui päevaseid söögikordi on rohkem kui viis, tuleks ka hambaid sagedamini pesta.

Õhtul enne magamaminekut peab suud kõige põhjalikumalt hooldama. Võta aega, et hambaid igakülgselt harjata ning hambavahesid, keelepinda ja suu limaskesti puhastada.

Hambahaigusi põhjustavad suuõõnes paljunevad bakterid, nende armastatumad kohad on hambakatt ja keelepind. Hambakatt on sülje, toidu ja bakterite koosmõjul hammastele ja igemepiirile tekkiv kleepjas valge kiht. Ka keelele kinnitub katt koos märkimisväärse hulga bakteritega. Seetõttu on lisaks hammaste pinna puhastamisele väga oluline keelekaabitsaga keelepinnalt kattu eemaldada ning näpu otsa kinnitatava mikrofiiberlapiga suu sisepindu antibakteriaalselt töödelda.

Korraliku suuhooldusega ööseks miinimumini viidud bakterid ei leia hambapesuga saadud kaitsekihi tõttu hambavaabal kinnitumiseks kohta ning lõhustavat happerünnakut ei teki.

Küll aga otsivad bakterid öö jooksul paljunemisvõimalusi suuõõneuuretes ja keelel. Seetõttu ongi oluline hambaid pesta pärast ärkamist ja enne hommikusööki, olles enne loputanud suud veega. Nii eemaldatakse suust öösel kogunenud mikroobid ja uuendatakse hammaste kaitsekihti. Ka pärast sööki on soovitatav loputada suud veega, hambad võib veel kord kergelt üle harjata. Sageli tehakse viga ja pestakse hambaid pärast hommikueinet, nuumates nii öösel suuõõnde tekkinud, kuid seni toiduta olnud mikroobimassi. Mikroobide happerünnak lahustab hambaemaili ning söömisjärgse hammaste pesemisega nühitakse hulk sellest pehmeks muutunud kihist maha. Tagajärjeks on kulunud email, vaod hammastel ja kaaries.

Allikas: hambaarst Meeme Mõttus