Foto: ALDO LUUD
Keha
28. august 2015, 14:00

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Nulltolerants karvadele (2)

Suur juuksepahmakas peas rõõmustab vist iga naist. Aga pahmakas bikiinipiirkonnas? Säärtel? Tuharatel? Lõual? Kõigil on oma isiklik karvapoliitika. Neile, kes on karva­dele välja kuulutanud nulltolerantsi, on poes ja salongis suur valik karvaeemaldus­vahendeid. Tabel aitab otsustada, milline karva­eemaldusviis sobib sulle kõige paremini.

Karvade eemaldamine näolt
Eripära. Karvade eemaldamiseks näolt tuleb hoolikalt valida meetod ja tooded, sest näonahk on õrn ja vigastus hästi nähtav. Paljudele inimestele on see valulik protseduur.
Ohud. Võrreldes teiste piirkondadega on oht nahka vigastada suurem.
Erinevad viisid. Vahatamisel, raseerimisel ja depileerimiskreemide kasutamisel tuleks valida spetsiaalselt näole mõeldud tooted. Kõige paremini sobivad naistele näolt karvade eemaldamiseks kõvavaha ja pintsettidega kitkumine, meestele raseerimine.
Kodus või salongis. Esimesed korrad võiks näolt karvu lasta eemaldada salongis, et õppida, kuidas teeb seda kosmeetik. Kodus peaks vahendi mõju nahale testima esialgu säärel ja siis väiksel piirkonnal näol. Ise vahaga karvu eemaldades on kõige olulisem nahka korralikult pinguldada. Hea tulemuse saamiseks peaks vahatamise enne selgeks õppima säärtel.
Kuidas saavutada ideaalne tulemus? Korra nädalas peaks näonahka koorima, iga päev kasutama niisutavat kreemi ja spetsiaalseid karvaeemaldusjärgseid tooteid.

Sile karvadeta nahk püsib kauem, kui
* koorid nahka iga nädal, et eemaldada surnud naharakud. See on oluline, sest koorimata ja kuivast nahast ei jaksa karv end läbi lükata ja võib hakata sisse kasvama.
* kasutad regulaarselt niisutavat kreemi,
* kasutad karvakasvu aeglustavat kreemi,
* kasutad kooriva ja põletikuvastase toimega karvade sissekasvamist takistavat kreemi.

Pintsettidega kitkumine
Kellele sobib. Vähese valutundlikkusega inimesele üksikutest karvadest lahtisaamiseks või karvade eemaldamiseks väikesel piirkonnal, näiteks näol.
Kui kaua tulemus püsib. 2–3 nädalat.
Plussid. Odav ja lihtne, saab hõlpsalt teha ise. Eemaldab karva koos karvajuurega. Karva välja tõmbamine kahjustab karvasibulat – karvad muutuvad õrnemaks ja karvakasv aeglustub.
Miinused. Valulik, sest karvad tõmmatakse välja ükshaaval (võrdluseks vahatamine, kus palju karvu tõmmatakse välja korraga).
Eripära. Karv eemaldatakse kogu ulatuses.
NB! Kui hooldad nahka kord nädalas koorides ja iga päev kreemitades, saad vältida karvade sissekasvamist.

Raseerimine
Kellele sobib. Sobib kõigile, olenemata karva struktuurist ja nahatüübist.
Kui kaua tulemus püsib. 1–3 päeva.
Plussid. Kõige odavam, lihtsam ja kiirem karvaeemaldusviis, mille saab lihtsalt ühendada duši all käimisega.
Miinused. Võib ärritada tundlikku nahka. Sileda tulemuse säilitamiseks tuleb raseerida 1–3 päeva tagant. Karvad võivad sisse kasvada ja tekitada karvanääpsupõletikku. Oht žiletiga sisse lõigata.
Eripära. Karv eemaldatakse nahapinnalt.
NB! Hea tulemuse saavutamiseks ja nahavigastuste vältimiseks peaks raseerimiseks kasutama raseerimisgeeli või -vahtu. Dušigeel raseerimiseks ei sobi, ka ei tohi raseerida kuiva ega üksnes veega niisutatud nahka.

Vahatamine
Kellele sobib. Terve naha ja hea valutaluvusega inimesele.
Kui kaua tulemus püsib. 2–4 nädalat.
Plussid. Sile tulemus püsib suhteliselt kaua. Karvad muutuvad ajapikku õhemaks, karvakasv aeglustub.
Miinused. Õrnal nahal võib pärast vahatamist püsida punetus ka järgmisel päeval. Tundlikes kehapiirkondades võib vahatamine olla eriti valus. Vahatamiseks peab karv olema vähemalt 0,5 cm pikk. Mida rohkem karvu on 0,5 cm või pikemad, seda kauem tulemus kestab, sest korraga saab eemaldada rohkem karvu.
Eripära. Karv tõmmatakse välja karvajuurega. Salongis vahatades jääb tulemus puhtam, sest kosmeetik saab paremini nahka pinguldada ja näeb paremini allesjäänud karvu. Kodus vahatades jääb sageli vajaka karvade äratõmbamise kiirusest ja tugevusest, sest kardetakse endale haiget teha. Kui vaha eemaldatakse liiga aeglaselt ja nahka piisavalt ei pinguldata, võib vahatamine nahka vigastada.
NB! Vahatamisega samal päeval ei tohi minna sauna ega vanni, võtta kuuma dušši, basseinis käimist võiks vältida ka järgmisel päeval. 2–3 päeva enne ja pärast vahatamist ei tohiks päevitada ega solaariumisse minna. Tundlikes piirkondades on valu vähendamiseks parem kasutada kõvavaha, mis jääb üksnes karva, mitte naha külge.

Fotoepilatsioon
Kellele sobib. Fotoepilatsioon on ideaalne tumedate karvade ja heleda nahaga inimestele.
Kui kaua tulemus püsib. Tulemuse kestvus on individuaalne ja oleneb karvastruktuurist, karvaeemalduspiirkonnast ja inimese hormonaalsest tasakaalust. Ideaalsel juhul on võimalik pärast fotoepilatsioonikuuri karvadest jäädavalt lahti saada.
Plussid. Ei ole väga valus. Iga protseduuriga karvakasv väheneb. Protseduuride vahed pikenevad.
Miinused. Kallis, võib põhjustada pigmentatsioonihäireid või naha armistumist. Pärast rasedust, menopausi, hormonaalset haigus või hormoonravi võivad karvad hakata tagasi kasvama. Sobib pigem karvade eemaldamiseks väiksematelt piirkondadelt.
Eripära. Fotoepilatsioonimasinast tulev tugev valgus kahjustab karvafolliikulit ja karv langeb välja. Fotoepilatsiooni saab teha vaid salongis.
NB! Enne ja pärast fotoepilatsiooni ei tohi 2 nädalat võtta päikest, käia solaariumis ega karvu depileerida, vahatada või muul moel välja tõmmata. Karvu võib eemaldada vaid raseerides.

Epileerimine masinaga
Kellele sobib. Hea valutaluvusega inimestele.
Kui kaua tulemus püsib. 2–4 nädalat.
Plussid. Ei kahjusta nahka. Suvel võib juba samal päeval päikese käes olla. Odav, kiire ja alati käepärast. Vahataja hea abiline puhkusel. Kodus vahatamisega võrreldes lihtsam ja kiirem. Karvad tõmmatakse välja koos karvajuurega, kahjustades niiviisi karvasibulat. Karvad muutuvad ajapikku õhemaks, karvakasv aeglustub.
Miinused. Valulik. Karvad võivad hakata sisse kasvama, sest vahel murrab masin karva nahapiirilt, mitte ei tõmba välja. Raske on kasutada näol ja bikiinipiirkonnas.
Eripära. Tõmbab karva välja koos karvajuurega.
NB! Epileerides peab nahk olema pingul, et vältida nahavigastusi.

Depilatsiooni­kreem ja -vaht
Kellele sobib. Normaalse nahaga valukartlikule inimesele, kellele vahatamine ei sobi.
Kui kaua tulemus püsib. 2–3 päeva.
Plussid. Valutu, tulemus püsib veidi kauem kui raseerimisel.
Miinused. Aeganõudev. Kreem ja vaht on tugevatoimelised ja võivad tundlikul nahal põhjustada ärritust.
Eripära. Nii kreem kui vaht eemaldavad karvad nahapinnalt.
NB! Soovitatav on kasutada eri kehapiirkondadele mõeldud tooteid. Jalgade depilatsioonikreem ja -vaht on toimelt kõige tugevamad.

Laserepilatsioon
Kellele sobib. Ideaalne heleda naha ja tumedate karvadega inimesele väikselt nahapiirkonnalt üksikute karvade eemaldamiseks.
Kui kaua tulemus püsib. Tulemus on individuaalne ja sõltub karvade värvist ja struktuurist ning inimese hormonaalsest seisundist. Pärast laserepilatsioonikuuri on ideaalsel juhul võimalik saada karvadest lõplikult vabaks.
Plussid. Karvakasv aeglustub ja väheneb. Karvadest on võimalik lahti saada väga pikaks perioodiks, ideaalsel juhul kogu eluks.
Miinused. Kallis, valulik, võib nahka vigastada.
Eripära. Laserimpulss kahjustab karvasibulat ja karv langeb välja. Salongis kasutatavad laserepilatsiooniaparaadid on kvaliteetsemad ja tugevama impulsiga kui poes müüdavad.
NB! Enne ja pärast laserepilatsiooni ei tohi 2 nädalat võtta päikest, käia solaariumis ega karvu depileerida, vahatada või muul moel välja tõmmata. Karvu võib eemaldada vaid raseerides.

Elektrolüüs ja termolüüs
Kellele sobib. Haigusliku ja tugeva karvakasvu korral, karvade eemaldamiseks väikeselt nahapiirkonnalt.
Kui kaua tulemus püsib. Ideaalsel juhul kogu elu.
Plussid. Võimalus saada karvadest lahti kogu eluks. Sobib ka heledate karvade puhul. Enamasti vähem protseduurikordi võrreldes laser- ja fotoepilatsiooniga.
Miinused. Kallis, aeganõudev ja valus. Kogenematu elektrolüüsi ja termolüüsi kasutamine võib põhjustada tõsiseid tüsistusi, näiteks naha armistumist, hüper- ja hüpopigmentatsiooni ja põletikku.
Eripära. Peenike nõel viiakse sügavale karvanääpsu, kus elektrivool ja kõrge temperatuur hävitavad karvasibula. Surnud karv tõmmatakse pintsettidega välja.
NB! Elektrolüüsile alluvad kõige paremini kasvufaasis olevad karvad. Protseduuri valulikkust saab leevendada tuimastavate kreemidega.