Foto: GARO / Phanie Sarl / Corbis / Vida Press
Toiduuudised
18. august 2015, 10:56

Ettevaatust toidulisanditega! (1)

"Paar nädalat pärast seda, kui imet lubavaid tablette võtma hakkasin, kloppis mu süda nagu hull. Hea, et tervisega midagi väga hullu ei juhtunud," räägib naine, kes proovis liigsetest kilodest vabaneda internetist ostetud tablettidega. 

36aastane tartlanna Krista on liigse kehakaaluga kimpus olnud poole oma elust ning otsustas kilodega võidelda Raspberry Ketone Forte nimelise toidulisandiga. Seda soovitasid kord-paar nädalas tema postkasti potsatanud meilid. 

Kaalulangust ei tulnud, kilod hoopis lisandusid. Lisaks tundis naine end jõuetult: "Süda kloppis päev otsa nagu hull. Hakkasin kahtlustama, et mul on ärevushäired. Tundsin end hästi ainult magades." 

See kõik sai selgituse, kui naisele sattus näppu ravimiameti hoiatus, et imet lubanud tabletid võivadki suurendada südame löögisagedust ja tõsta vererõhku. Salenemistabletid osutusid hoopis ravimiks. 

Katrin Kiisk nendibki, et reeglina on toidulisanditega lubatud imeline tervenemine ja hämmastavad tulemused tingitud raviainete lisamisest toidulisanditele, mida veebiinfos ei mainita ning inimestel pole võimalustki saada teavet ohtudest, mis võltsitud toidulisandiga kaasnevad. 

"Tähelepanelikult tasub lugeda milleks toode mõeldud on. Kui loetelus on abi kortsudest, kaaluprobleemist ja mälukaotusest kuni kopsupõletiku, AIDSi ja vähini, siis ei ole tegemist tõsiseltvõetava tootega," soovitab ta säilitada kainet mõistust ja suhtuda ettevaatusega ka väidetesse "riski pole", „looduslik" või toode on "kontrollitud mõne sõltumatu organisatsiooni poolt" ja seetõttu "absoluutselt ohutu". 

"Toidulisand on toit ja mõeldud tavatoidu täiendamiseks. Ravitoimet ei maksa neilt oodata," rõhutab ta.