Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. august 2015, 12:55

Kuus müüti peatäide kohta, mis teps mitte paika ei pea (1)

Peatäid! Niipea, kui jutt neile pisikestele ronimismeistritele läheb, oskab igaüks midagi omalt poolt lisada. Kuid – nende kohta levib palju valeinfot ja müüte, mistõttu vaadatakse neile, kes endil täid avastavad, kohe viltu.

Selle tulemusena peatäisid varjatakse ja nii saavad nad märkamatult edasi levida. Paanika ja valed ravivõtted ei aita aga täidest vabaneda. Veebileht peataid.com toob välja kuus müüti peatäidest, mis teps mitte paika ei pea.

Peatäid on märk ebapiisavast hügieenist

Vale! Täidel pole puuduliku hügieeniga mingit pistmist. Peatäide eest ei kaitse ka sagedane peapesu, eelkõige saavad peapesu käigus puhtaks ka täid. Peatäisid esineb enim seal, kus inimesi on palju ja nad on omavahel tihedas kontaktis nagu näiteks lapsed koolides ja lasteaedades. Tänu otsesele juuksekontaktile (nt mängides) saavad täid hõlpsasti levida, rännates ühelt pealt teisele. Hüpata või lennata täid ei oska. Kahjuks viib see müüt olukorrani, kus lapsevanemad varjavad peatäide olemasolu, ümbritsevaid inimesi neist ei teavita ja täidele antakse levikuks lisaaega.

Peatäid levitavad haigusi

Vale! Peatäid ei levita meie laiuskraadidel haigusi. Nad on küll tüütud, ent põhimõtteliselt ohutud. Siiski võib inimesel täi sülje suhtes tekkida allergiline reaktsioon. Täide tegevusest tulenev sügelus sunnib pidevalt pead kratsima. Mõnikord on selle tagajärjeks bakteriaalsed infektsioonid, millest omakorda võivad tekkida ekseemid.

Peatäisid levitavad kassid ja koerad

Vale! Peatäid elavad vaid inimese peas ja nad ei kandu koduloomadelt inimesele üle. Ellujäämiseks vajavad peatäid eranditult vaid inimese verd. On olemas küll teisi täiliike, mille esindajad elavad kassidel ja koertel, ent need liigid ei oska inimese verega midagi peale hakata.

Peatäid levivad peakatete, mänguasjade, voodipesu kaudu

Ei, seda juhtub harva. Täile ideaalne temperatuur ja toit, mida ta ellujäämiseks hädasti vajab, on vaid inimese peas. Ilma korrapäraste toidukordadeta (ligikaudu iga kolme tunni järel) saab täi elada vaid mõned tunnid, maksimaalselt 1-2 päeva. Esemed seevastu on harva "täitanud" ja seepärast pole vastav tõrje tavaliselt vajalik. Voodi ja ööpesu ei ole vaja keeta, piisab vaid, kui need välja vahetada ja 60 kraadi juures läbi pesta. Sama kehtib mütside ja käterättide kohta. Oluline on leida allikas, kust täid on pärit ning teavitada ja ravida kõiki neid, kes allikaga on kontaktis olnud.

Kõiki pereliikmeid tuleb ravida täivastase vahendiga

Ei. Vältimaks uut täidega nakatumist tuleks kõik pereliikmed spetsiaalse täikammiga korralikult läbikammida. Eriliselt tuleks silmas pidada neid piirkondi, mis on täidele meelepärased nagu nt kõrvatagused ja kuklapiirkond.
Ravi on vajalik vaid siis, kui leitakse elusaid täisid või tinge.

Peatäidest saab vabaneda vaid keemiliste preparaatide abil

Ei. Uuringud on näidanud, et peatäidest saab edukalt vabaneda dimetikooni sisaldavate vahenditega. Nende toime põhineb aine koostisosade füüsikalistel omadustel, mille suhtes täidel resistentsust ei teki. Täisid ja tinge mitte ei mürgitata, vaid lämmatatakse