Esmaabi käsiraamat: asjakohased ja usaldusväärsed põhiteadmised ja oskused (kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
26. august 2015, 16:08

Esmaabi käsiraamat: kiire ja üksikasjalik abimees kriisiolukorras toimetulekuks (2)

Oskamatus võib maksta inimese elu, sestap on väga oluline osata anda esmaabi. Seda eriti olukordades, kus arstiabi on kaugel või seda tuleb kaua oodata.

Esmaabi võib ühtviisi tähendada nii lihtsat hättasattunu rahustamist pärast pisitraumat kui tegutsemist tõsistes õnnetusjuhtumites. Mitmete järsku tekkivate tõsiste terviseprobleemide korral on kiire õige otsuse langetamine aga sõna otseses mõttes elu ja surma küsimus.

Esmaabialase teadlikkuse tõstmisele aitab oluliselt kaasa kirjastuse Varrak üllitatud värske "Esmaabi käsiraamat". Maailma juhtivate esmaabiorganisatsioonide heaks kiidetud raamatu põhiosas kirjeldatakse rohkem kui 100 haigusseisundit või vigastust, mille puhul inimene võib kiirelt abi vajada. Raamatu lisaväärtus on külluslik pildimaterjal, mis näitavad selgelt, kuidas erinevas olukorras käituda.

Iga seisundi juures on välja toodud põhjalikud tegutsemisjuhised ning olukorrad, mis nõuavad erilist tähelepanu või lähenemist. Kõiki neid järgides tasub meeles pidada aga üsna raamatu alguses kirjasolevat: esmatähtis on veenduda, et kannatanule lähenedes ei sea te end ohtu.

Raamat on mõnusas poolpehmes formaadis ja võiks vähemalt autoga liikujail kogu aeg ühes olla. Kuid see aga igapäevaselt kaasa ei mahu, on hea, kui saab koduski sellesse aeg-ajalt pilku heita. Ükspuha, kas siis ajaviiteks oma teadmisi täiendada või hädaolukorras näpuga järge ajades.

Üks on kindel: esmaabi põhialuste tundmine aitab hädaolukorras rahu säilitada. Kriisi korral on rahulikkus ning kiire tegutsemine aga võtmetähtsusega. Esimesed olulised teadmised ja käitumisjuhised ühes või teises olukorras toimetulekuks saab sellest käsiraamatust igaüks.