Lapsed

Lastepsühhiaater Anne Kleinberg: "Laste käitumisprobleemid tulenevad nende hooletusse jätmisest" (45)

LISA KOMMENTAAR

Ha-ha lubage naerda1. märts 2018, 10:11
Reelika3. oktoober 2017, 09:23
See väide, et ATH tuleb katkistest peredest või halva kasvatustöö tagajärjel on äärmiselt ebapädev. Jah, halb kodune õhkkond võib tekitada käitumishäireid, aga mitte ATHd. Kuidas võib oma ala spetsialist midagi sellist üldse välja öelda. Ta ju süvendab niigi levinud valearvamust.
mari28. august 2015, 08:31
Kui nüüd välja jätta tõsiste geneetiliste häiretega, tõepoolest vaimselt haiged lapsed siis kõigi teiste puhul saab määravaks ikkagi kasvatus. See vana hea kasvatus... Mida nii kangesti on viimase 20 aastaga kahtluse alla seatud. Nimetatakse tingimusteta armastuseks ja vabaduseks, milleks iganes. Tegelikult on kõik õnnelikumad, kui eksisteerivad piirid. Kuidas teatud olukordades ühiskonnas käitutakse. Paigas on hierarhia, vanemaid austatakse jne. Samas- see ürgloll käitumismudel, mis eriti Ameerika noortefilmidest levib- vastik, labane, hoolimatu, lapsekeskne stiil. Laps aga ei saa olla ühiskonna keskpunkt, sest ühiskonda hoiavad püsti siiski täisjõus täiskasvanud. Lapsed on armastatud osa elust aga ei maksa neid ka üle hinnata.
lihtne elu28. august 2015, 11:37
Piirid, rutiin ja distsipliin on muidugi väga head asjad. Paraku on see vaid teoreetiline tõdemus. Kaasaegses ühiskonnas on paljud täiskasvanud ja lapsevanemad ise erinevate isiksusehäirete küüsis ja ei suuda mingeid reegleid järgida. Ja see, et liberaalses elukorralduses peab hull ise hullumajja minema ning diagnoosi paluma on üsna tragikoomiline olukord. Näiteks niisugune seltskond http://piiripealne.hol.es/mis-on-borderline/mis-on-borderline-ja-mis-on-isiksusehaire/
Liider27. august 2015, 18:30
Tead tore psühhiaater Sa oled rumal nagu lauajalg.Kõige lihtsam on Sind värvida roheliseks ja visata heina sisse et keegi Sind enam kätte ei leiaks!!!
Esiteks ei ole Teie jaoks vahet hüpperaktiivsel ja agressivsel lapse juures te ravite mõlemit ühtede rohtudega Eestis ja see on kuritegu .Hüpperaktiivne laps on siiski positiivne nähtus ja seda pole vaja ravida,vaid teda tuleb rakendada hobuvankrite ette.
Minu isa lõi minu emal kõik hambad kurku minu rasedusega sest ema tahtis must aborti teha,tulemuseks oli see et ema kannab siiani proteeze.Ma olen eluaeg olnud hüpperaktiivne inimene ja ei püsi pudeliski paigal olen juba 48 aastane ja ikka nagu naaskel seeeest olen eestis enim puhtam inimene kes on ühiskonnas aidanud meeletult koguses rahvast küll ravinud ja imesi teinud ,koolis olin ma üldse kolme kordne Eesti meister,talvistes pikamaa jooksudes,VTK-5 võistluses ja sambos ,Viljandi linna krahv tütarlapsena kes kaitses VIljandi linna naisi ja lapsi kinniistunud meeste eest kes võtsid linnaluba ära aastatel 1980-1985 kõvemaid Viljandi linna peksjaid üldse ma olin vaid 12 aastane kui mul oli isikukultus juba tütarlapsena ,ma töötasin 12 aastaselt Viljandi lahkamiskambris,olin perekonnapea 4 lapsele ja kasvatasin nad üles oma õed ja vennad.
Elu on selline et ka praegu täiskasvanute psühhiaatritel puudub reaalsus ja loogika sest nad ravivad hüpperaktiivsust ja tead millega Abilyfiga,see on äärmiselt alatu PSÜHHIAATRITE poolt
Saksamaa teaduste labor Svetlana Sinimeri
hmmmm27. august 2015, 20:23
Mis teha, täiskuuaeg....
27. august 2015, 20:49
24 h27. august 2015, 16:01
Muidugi valetatakse ka sealsetes asutustes. Parem on, kui enne lapse sündi tehakse uuring, kas isa ja ema on terved sest paljud lapsed sünnivad vigastena, kuna vanemad on on vigase geeniga.
Ahnusest ollakse vahel nous ka haigetega lapsi saama ja vastupidi vigane tahab last terve geeniga. Palju on illegaalset geeniteraapiat, mida tehakse salaja. Parem oleks tosta inimeste uusimate ravimeetodite kasutamise teadlikust. Nt. et meesgeeni/ ehk luuüdi süst sobib meestele ja naisgeen naistele. Illegaalselt saab neid teste teha nt. kui vanematel ei ole raha ja nad on sunnitud lastega elama mitte turvalistes kohtades- üüritubades. Kui ema vaimselt ellimineerida siis muidugi saavad nt. mehe ode voi sinu vanemad sinu lapsi raha eest müüa. Piisab med odedest. kes oma väikeste osavate kätega süstida oskavad. Probleem on muidugi, et ravi saanud invaliid on ikkagi sama loll ainult ilusam mistottu tekkib inimkonna taandareng. Diplomite ostmine muidugi annab teatud status quo aga ega see tuleviku ühiskonda ei aita. Kriminaalkurjategijad tuleks ikka kastreerida, see küll vähendab politseinike arvu sest neid ei ole siis niipalju vaja aga tostab elukvaliteeti. Loomulikul ja soovitud ajal saadud lapsed on tavaliselt onnelikumad aga see soltub suuresti ikkagi vanemate intellektist ja tervisest. Nt. kui eskimost lapsevanem on harjunud asju porandal hoidma siis toenäoliselt ka laps on sama moodi oskustega. Naistele teostatud geeni teraapial pohinevad iluprotseduurid voivad moningal juhul tekkitada isas üllatuse, kui laps nt. neljal jalal käia soovib voi nt. majas elada ei taha. Sel juhul on vajalik lapse arsti poolne sekkumine ja minu meelest jääb sellised lapsed abita jättev ühiskond ja raviarst süüdi kriminaalsuse ja kuritegevuse suurenemisele kaasa-aitamises. Parem on viia vastava moistusega sündinud laps temale tuttavasse keskkonda ja lasta tal seal inimväärselt oma ja hoimukaaslaste elustiilile sobivalt elada.
kasvataja27. august 2015, 15:19
8 aastat töötasin eestis lasteaiakasvatajana, 2 lasteaias. Üks asi, mis mõlema puhul silma jäi, olid lapsed, peaasjalikult poisid, kes ma ei hakka ütlema, et kasvatamatud, sest aeg ajalt ikka "Tere", "Head aega" ning "Aitäh" ütlesid, aga...enamuses äärmiselt sõnakuulmatud, kelle ohjeldamisega oli kõigil pedagoogidel raskusi. Äärmiselt lärmakad, absoluutselt alati segasid teiste k.a täiskasvanute jutule vahele, valetasid, kiusasid teisi lapsi ja lõid..., see oli nende tee leida mingitki tähelepanu:-( Riided olid neil alati juba lasteaeda tulles mustad, tihtipeale olid seljas kas väikseks jäänud, liiga suured (nt lotendavate varrukatega särk vms) või katkised riided, küünealused mustad ja lõikamata jne. Ja millised olid nende laste emad? Eranditult lahutatud või lahkuläinud üksikemad või siis juba teab mitmenda peika jahil...ja eranditult olid neil pidevalt odava välimusega, kuid uued riided seljas ja kingad ning käekotid, palju ehteid, võltsküüled ja ripsmed jne. Ühesõnaga oli näha, et ema kulutab vaid enda peale, laps aga on kasvatamatu ja käib hilpudes. Väga kurb oli selliseid lapsi vaadata, sest taolised emad endas probleemi ei näe.
Tee ise oma pojale süüa ja pese sokke. Seetottu leiutati ikkagi pesumasin!27. august 2015, 16:06
Teate nii noori lapsi ei tohi veel noorte naiste moodi riidessse panna. Nii et vabandust, et lapsed konstküüsi ja käekotte ning ripsmeid ei tohtinud kanda. Mina ostsin kogemata voltsripsmete asemel lastemänguasju aga ma vist ei oska rahvakombeid alati. Ja kus teie teate, et juba mitmenda peika jahil? Väga huvitav? Kas teie tütar jäi vanatüdrukuks?
16:06 halloo:)27. august 2015, 16:48
Te olete vist liiga palju päikese käes peesitanud, väg asegane jutt:D Kes mainis, et lapsele peab kunstüüned panema? Olgu inimesed nii vaesed, kui tahes, pesumasinaga või ilma, oma lapse eest on võimalik igalühel meist hoolitseda ja selga panna puhtad ning parajad riided! Sellisele asjale küll õigustust ei ole, et keegi on vaene jne. Kui emmedel on raha, et kulutada ripsmehoolduse ja küünehoolduse peale, ei saa me rääkida vaesusest. Nii, et ära aja siin pada.
Pese ise oma poja sokke ja tee süüa. Seetottu leiutatigi pesumasin.27. august 2015, 16:14
Meil on erinevad kombed. Ma ei teadnud, et ma pean oma lapsele kunstküüsi, ehteid, ja kunstripsmeid ostma, ma ostsin kogemata oma lapsele mänguasju aga ma muidugi ei tunne koiki rahvakombeid. Ja kus te teate, et juba mitmenda peika jahil? Väga huvitav. Kas teie tütar jäi vanatüdrukuks? Vähemasti olid koik söönud ja riides ja omas kodus, dieeti peetaksegi selleks, et siis on riided odavamad sest kangast kulub vähem.
Kajakas27. august 2015, 16:32
kõigil pole võimalik elada inimväärikalt. ja kui veel takstatakse, pidurdatakse inimväärikat elu, siis mis sa tahad saada?
ee...27. august 2015, 16:50
Mida tähendab inimväärikas? Kes takistab vanematel omaenda laste eest hoolitsemist, vabandage väga? Puhas vesi peaks olema enamvähem igas majapidamises saadaval, et kasida last ja pesta pesu.
räägib......27. august 2015, 14:39
üsna nipsakas lastearst!
riigi poliitika ikka ka27. august 2015, 14:27
Samasugust kahju teeb koolide sulgemine, s.t. kui laps peab peale 9. klassi lõpetamist minema õppima kodust väga kaugele ja sisuliselt iseseisvalt hakkama saama. Ma ei räägi siin kutsekoolide ühikatest, mis on natuke turvalisemad ja kus on siiski mingi valve. Osa lapsi maalt on siiski andekad ja tugeva potensiaaliga gümnaasiuni jaoks, kuid paljudes maakohtades puudub isegi transport, koolist rääkimata. Need 16-aastased on siiski veel lapsed ja tundlikus eas, kus oleks veel väga vaja vanema valvast silma. Millest on tekkinud meie 2 'suurlinna' üürikorterite nõudlus - gümnasistidele üüritakse tube! Aga tegelikult on nad veel lapsed...
hea on27. august 2015, 13:37
sellist tarka juttu suust välja ajada ja palka saada. kas tädi ütles midagi uut? ei. puhas demagoogia ja targutamine. sama tark jutt, et alkohol ja tubakas on kahjulikud. nagu me seda ei teaks? teame, aga tarbime edasi.
heale27. august 2015, 14:36
Haletsusväärne oled! Tundsid enda kirjelduse ära selles jutus? Eks muidugi, see tekitab sinus viha ja paneb kohe teist halvustama. Selle käitumisega näitad vaid seda, kui kehv lapsevanem sa oled (kui sul üldse lapsi on)! targutamine??? Aastakümnete pikkused uurimustööd, tuhandete pere uurimiste tulemusest rääkimine on sinu arvates TARGUTAMINE??? Mind kohe huvitab, mille eest sinusugusele põmmpeale palka makstakse? Luuaga tänava pühkimise eest? See töö tõesti ei vaja suuremaid teadmisi, ega ülikoolis käimist.
heale27. august 2015, 14:36
Haletsusväärne oled! Tundsid enda kirjelduse ära selles jutus? Eks muidugi, see tekitab sinus viha ja paneb kohe teist halvustama. Selle käitumisega näitad vaid seda, kui kehv lapsevanem sa oled (kui sul üldse lapsi on)! targutamine??? Aastakümnete pikkused uurimustööd, tuhandete pere uurimiste tulemusest rääkimine on sinu arvates TARGUTAMINE??? Mind kohe huvitab, mille eest sinusugusele põmmpeale palka makstakse? Luuaga tänava pühkimise eest? See töö tõesti ei vaja suuremaid teadmisi, ega ülikoolis käimist.
Kuidas saada hakkama muutunud ühiskonnas.27. august 2015, 16:16
Aga nüüd on uus ühiskondlik kord.
Elust27. august 2015, 13:06
Psühhiaatrid ja psühholoogid suudavad elu tuksi keerata. Puberteedieas on lapsed vastuvõtlikud. Kooli sotsiaalpedagoog saadab lapsi päris lihtsalt nende juurde ja lastel on põnev, suurustatakse oma diagnoosidega. Laps hakkabki uskuma, et tal on viga küljes ning lapsevanem teda ümber veenda ei suuda! Lõpp võib olla väga kurb.
siil27. august 2015, 14:46
Psühholoogid suudavad elu tuksi keerata? Sellist asja ütlevad vaid väga elukauged inimesed, kes end maailma kõige targemaks peavad. Tegelikkuses on see lihtlabane alaväärsuskompleks, mis väljendub teiste tööd ja pingutusi halvustades! Kui inimene läheb või laps viiakse (harilikult viimases hädas juba!) psühholoogi juurde, tähendab, et tema elu juba ON selleks hetkeks tuksi keeratud millegi/kellegi poolt, mõistagi mitte iseenesest. Psühholoog annab parima, et see sasipundar vähehaaval lahti arutada ja midagi parandada, seega ära halvusta põhjendamatult! vaata, et su enda "lõpp" väga kurb ei oleks ja otsi abi juba täna...
Elust27. august 2015, 15:44
Siilike, kui lapse mulda sängitad, siis oled "elukauge"
Elust27. august 2015, 15:51
Kindlasti on nende hulgas tublisid ja on ka ületöötanud ning ükskõikseid. Siilike, siis saad aru "elukaugusest", kui oma lapse mulda sängitad!
Elust27. august 2015, 21:36
Nende spetside juurde kindlasti ei lähe! Teen tööd ja sporti ning mõtlen - homme on parem kui täna, meelest ei lähe, aga laseb elada.
haaa-haa27. august 2015, 12:56
pättlapsed - kiusajad, narkomaanid, joodikud, tunnisegajad tuleb sunniviisiliselt ja esmajoones sinna viia. siis pole teistel lastel kliinikusse asja.
lihtsalt minu isiklik kogemus ja arvamus27. august 2015, 12:35
No küll on tark jutt. Vanemad ikka süüdi, et lapsega probleeme. Aga kui riik on nii pees, et võimatu on normaalset elu eladagi? Enamus lapsi ju sünnitatakse ikka armastusest ja vanemad hoolivad aga kui pead kahel-kolmel kohal tööd rabama, näruste sandikopikate eest, siis väga raske on jagada seda vaba aja natukest, kui seda üldse on. Psühhiaatri või psühholoogi juurde minnes on silmast silma kohtumisel üks suhtumine aga tegelikult hoopis muu, klatsitakse kliente omavahel kolleegidega ja arutatakse mis vigu ikka vanemad on teinud. Pe...sse kõik see on jama, jumal tänatud et lapsed nüüd juba täiskasvanud ja ei ole vajadust enam kõikvõimsate abistajate juures alandamas
käia. Kasu on olnud olematu. Saime oma probleemidega iseseisvalt hakkama aga psühhiaatri juurest käimistest on halb tunne jäänud nii lapsele kui mulle lapsevanemana. Aga edu teistele kes seda jama tüesti vajavad ja sellesse usuvad. Ikka lapsevanemad süüdi alati ja igalpool. Haige jutt.
27. august 2015, 14:09
Ei ole vanemad süüdi, ikka riik on süüdi, kuidas muidu... Või enamus lapsi sünnitatakse armastusest?
Y:25. september 2016, 19:12
Kõik õige-klatsitakse,arvustatakse,näidatakse üleolekut.Mina tean kuidas teine inimene peab elama. Paika panemine kõikjal-aga mina tahan ise elada ja see ei ole kellegi asi arutada.
Arvamus27. august 2015, 12:11
Pere jaoks peab olema aega ja raha ka.
arvamusele27. august 2015, 13:16
Väga õiged sõnad! Esiteks aega (et last õpetada ja selgitada asju) ja teiseks RAHA! Emapalka raha ja sissetulekuna arvestada on suurim idiootsus, millele kahjuks paljud oma pere üles ehitavad:( Selle peale ei mõelda, et see pisku kopikas on väga ajutine. Mida sa teed siis, kui emapalk lõpeb? Ahastuses uus titt? ja jälle uus? Ja siis sellest väikesest kopikast elatad ja katad tervet pere- ei saa ju! Raha on vaja IGA lapse vähemalt 18 ealiseks kasvatamise tarbeks. Laps kasvab suuremaks, kulud suurenevad. Siin on toit, riided/jalanõud, koolitarbed, trenn või huviala, koolis kogutav raha üritusteks, ekskursioonideks jne jne. Kui veel mitu last, peaks ikka mõlemal vanemal olema VÄGA kõva palk, et kõikidele lastele seda kõike kasvõi hädavajalikku muretseda.
probleem27. august 2015, 12:11
Nüüd tänapäeval on kõik nii kallis. Vanasti oli suvel 1 kuu pikkune pioneerilaager. Fantastiline. Mõni laps oli lausa 3 vahetust laagris. Tänapäeva inimesed näevad kõike ainult rahas.
27. august 2015, 14:12
Miks laps pidi 3 vahetust pioneerilaagris olema? Kas lapse jaoks ikka oli nii fantastiline?
27. august 2015, 14:59
Jah, oli küll väga hea. Ja järgmine aasta jälle tahtsime sinna laagrisse minna, ET SAADA KOKKU OMA SÕPRADEGA.
27. august 2015, 20:55
Terve suve pioneerilaagris veeta?
aga27. august 2015, 11:54
Ma küll siit tõde lugenud ei ole.
nimi27. august 2015, 11:42
"Käitumishäirete põhjuseks on perede sotsiaalmajanduslikud probleemid, mis käivad käsikäes vanemate heitumise ning depressiooniga, sellele järgneva laste hooletusse või tähelepanuta jätmisega." See kommentaar on küll väga poolik. Paluks parandust. Käitumishäirete põhjuseks ei ole kindlasti sotsiaalmajanduslik taust! Käitumishäiretega lapsi on igast sotsiaalmajanduslikust klassist!
Käitumishäirete põhjuseid on väga erinevaid.
nimele27. august 2015, 12:30
Noh jah, mõni on ka kaasasündinud käitumishäirega, kui on tõesti näha, et vanemad temast hoolivad, õpetavad, selgitavad asju ja tõesti võtavad oma lapse jaoks aega, kuid see on siiski ERAND! Kahjuks on üsna tavaline pilt supermarketis jonnivast lasteaialapse eas lapsest, kes esiteks räägib liiga kõva häälega (s.t ema või isa EI ole õpetanud, et ühiskondlikus kohas EI seletata kõva häälega, sest see ON inetu) ja nõuab "Osta, osta, ostaaa!" ja emmeke on sel lapsel odava välimusega tibi, kel jalas ülikõrged kontsad, võlts brändikott, inetud kunstküüned, paks krohv näos, juuksepikendused ja hunnik maitsetuid kuldehteid...Kas TÕESTI mõni inimene usub, et selline ema on õpetav, eeskujulik ja hooliv oma lapsele??? Ja sellised vanemad on kahjuks enamus, ehk siis arendavad ja süvendavad oma lastes käitumishäireid!
nimele27. august 2015, 12:31
Noh jah, mõni on ka kaasasündinud käitumishäirega, kui on tõesti näha, et vanemad temast hoolivad, õpetavad, selgitavad asju ja tõesti võtavad oma lapse jaoks aega, kuid see on siiski ERAND! Kahjuks on üsna tavaline pilt supermarketis jonnivast lasteaialapse eas lapsest, kes esiteks räägib liiga kõva häälega (s.t ema või isa EI ole õpetanud, et ühiskondlikus kohas EI seletata kõva häälega, sest see ON inetu) ja nõuab "Osta, osta, ostaaa!" ja emmeke on sel lapsel odava välimusega tibi, kel jalas ülikõrged kontsad, võlts brändikott, inetud kunstküüned, paks krohv näos, juuksepikendused ja hunnik maitsetuid kuldehteid...Kas TÕESTI mõni inimene usub, et selline ema on õpetav, eeskujulik ja hooliv oma lapsele??? Ja sellised vanemad on kahjuks enamus, ehk siis arendavad ja süvendavad oma lastes käitumishäireid!
luik27. august 2015, 11:20
aga laste hooletusse jätmine tuleneb eesti vabariigi poliitikast, mis ajab lapsevanemad äärmuste piirini stressi, tulemuseks läbipõlemine ja sellest tulenevad püsivad kahjustused vaimses tervisele, mida eesti inimesed isegi ei teadvusta, kuna eestis peetakse sellist hullumeelset elutempot ja elutingimusi normaalseks. aga valitsus vastutab, nemad on sellise ühiskonna loonud. hullem kui sõda või vene okupatsioon: tohutult suur sündimata laste arv, sündinud laste väga suured psüühilised probleemid, meeletu ajude ja ettevõtlike inimeste väljaränne (kõik, kes suudavad oma peret päästa, põgenevad Eestist), hariduse allakäik jne.
Siiri27. august 2015, 12:37
Ei ole mõtet Eesti Vabariigi poliitikat küll selles süüdistada, et lapsed hooletusse jäetud! Absoluutselt iga valitsuse ajal on olnud hoolimatuid vanemaid, lihtsalt ajad on erinevad, kuid..Tõsi on see, kui me saame lapse, siis me peaksime võtma lapsevanematena vastutuse, et me hoiame ja kasvatame ta viisakaks, arukaks, mõtlevaks ning enesega hakkama saavaks inimeseks! See ei ole nii, et laps ise kasvab targaks ja andekaks, see on vanemate elutöö!
27. august 2015, 14:15
Luik, sa ajad rumalat juttu. Valitsus vastutab? Küll on lihtne, peaasi, et ise millegi eest vastutama ei pea.
Oh,27. august 2015, 11:02
...kõrge püsib alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamine, kas nende tarvitamine polegi enam probleem?
Lapsed vs.pagulased27. august 2015, 10:38
Depressioonis lastevanemad ja selle tõttu hooletusse jäänud lapsed. Raja taga leiba teenivad vanemad.Kohalik probleem,mis ei lähe EL ja maailma ametnikele korda. Tulevik on meie RIIGIMEESTE kätes,kui neid on??!!
Ema27. august 2015, 10:36
Lõpuks ometi üks asjalik artikkel, kus tõde päevavalgele tuuakse. Muidu on vaid artiklid, mille sisu on, et kuidas peaks oma lastest saama puhata. Nagu oleksid nad mingi koorem, kellest tuleb oskuslikult vabaneda ja seda võimalikult sageli, et ise SPA-sid ja muid naudinguid endale lubada. Suurim nauding on oma lapsi kallistada, kuulata,imetleda ning nendega koos elada ja kõiki toredaid hetki jagada.