Lastepsühhiaater Anne KleinbergFoto: TOOMAS TATAR
Lapsed
27. august 2015, 10:20

Lastepsühhiaater Anne Kleinberg: "Laste käitumisprobleemid tulenevad nende hooletusse jätmisest" (45)

"Eesti lastel on palju ärevus- ja meeleoluhäireid, söömishäireid, kõrge püsib alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamine. Järjest rohkem ilmneb laste väärkohtlemist. Palju on käitumisprobleeme," loetleb täna Tallinnas avatava Laste Vaimse Tervise Keskuse juht, Tallinna Lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg Eesti laste vaimse tervise probleeme.

Mida tähendab täna Tallinnas avatava Laste Vaimse Tervise Keskuse avamine Eesti jaoks? Kas keskus suudab lahendada kogu Eesti laste probleemid?

Anne Kleinberg: "Keskus aitab eelkõige parandada Põhja-Eesti laste probleeme. Lõuna-Eestis, Ida-Virumaal ja Pärnus on Norra finantsmehhanismide projektiperioodil juba alustanud väga jõulist tegevust kolm regionaalset laste vaimse tervise keskust. Terve Eesti jaoks on meie keskuse avamine oluline teemärk vaimse tervise häiretega laste jaoks tehtud heast koostööst Norra ja Eesti riigi vahel, mida Eesti peab nüüd suutma oma jõududega edasi kanda."

Milliste muredega saab keskusest abi, millal võiks keskusesse pöörduda?

"Keskuse ambulatoorsetele vastuvõttudele saavad pöörduda kõikide vaimse tervise probleemidega lapsed ja noorukid sünnist kuni täiskasvanueani.
Statsionaarset abi pakutakse kolmes osakonnas. Lastepsühhiaatria osakond on spetsialiseerunud eelkõige kuni 10 aastaste laste diagnostikale ja ravile. Selle osakonna meeskond tegeleb väga palju erinevate arenguhäirete diagnostika ja raviga. Näiteks võivad vajada nende abi autismi või hüperaktiivsusega lapsed, ennastvigastava või muul moel väga häiritud käitumisega väikelapsed.

Selles osakonnas on voodikohad ka emadele ja beebidele, et neid võimalikult vara aidata. Näiteks võivad seal abi saada stressi sattunud ja toidust keelduvad ja rahutud väikelapsed koos emaga, et aidata nii emal oma last mõista ja aidata.

Söömishäiretega noorukite osakond tegeleb eelkõige teismeliste söömishäirete ravi ja diagnostikaga. Sagedaseim pöördumise põhjus on anoreksia, mille rasked haiglaravi vajavad patsiendid praegu Põhja-Eestis spetsialiseeritud abi ei saa ja nii mõnedki ootavad haigla avamist.

Tööd jätkab 14 aastase kogemusega riskikäitumisega noorukite osakond, kust saavad abi raskete käitumishäirete, alkoholi ja narkootikumidega hädas olevad ja ennasthävitava käitumisega noorukid."

Milline on seis lastepsühhiaatrias hetkel tervikuna?

"Lastepsühhiaatria seis on paranemas, kuid jätkuvalt on puudu lastepsühhiaatritest, nendega koos töötavatest vaimse tervise õdedest, psühhoterapeutidest ehk ei ole võimalik osutada piisavalt abi. Praegu on ka haigekassa raskustes ravilepingute sõlmimisega.

Hetkel ma ei ole kindel kui tõsiselt Eesti riik võtab kohustust leida võimalusi juba eelmisel aastal teada antud lastepsühhiaatrilise ravivajaduste suurendamise osas seoses statsionaarse abi laienemisega nii Põhja kui Lõuna Eestis."

Keskus alustab esimesest päevast tööd täiskoormusel, kuid haigekassa eelarves on endiselt selleks eraldatud 0 lisaeurot. Kuidas on võimalik nii tegutseda?

"See ei ole veel lõplikult kindel, et alustame 0-eelarvega. Paljude spetsialistide töötamise tagab ka projekti eelarve. Samas on küllalt tõenäoline, et haigla on sunnitud võtma kohustuse lapsi aidata enda õlgadele ja Eesti riik ei aita sisuliselt seda olukorda lahendada.

Kui see nii läheb annab see ühese sõnumi kuidas riik vastutab meie laste vaimse tervise eest ja hindab spetsialistide poolt täidetud vastutust."

Milline on meie laste vaimne tervis?

"Lastel on jätkuvalt palju ärevus-ja meeloluhäireid. Kõrge püsib alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamine, laste väärkohtlemise tagajärjed tulevad järjest enam pinnale ja püsib üksteise kiusamine. Söömishäiretega patsiendid ilmuvad pidevalt ravile. Lõuna-eesti vaimse tervise kabinettidesse pöörduvad rasked patsiendid, kes pole kunagi abi otsinud ega saanud."

Millised on laste levinuimad vaimse tervise probleemid tänapäeval? Mis võib olla nende põhjuseks?

"Lisaks eelpoolmainitule on palju käitumisprobleeme, palju ravime aktiivsus-ja tähelepanuhäirega lapsi. Käitumishäirete põhjuseks on perede sotsiaalmajanduslikud probleemid, mis käivad käsikäes vanemate heitumise ning depressiooniga, sellele järgneva laste hooletusse või tähelepanuta jätmisega."

Millised on märgid vanematele, et vaja oleks abi otsida?

"Häiritud käitumine, uni ja isu, raskused tulla toime oma tunnete kontrollimisega, huvitus suhelda ja tahtetus üldse midagi teha. Samuti keskendumishäired, seletamatud vargused, koolist puudumised, enesevigastamine ja kõikvõimalik riskikäitumine tervikuna."

Mida panna vanematele südamele, kuidas nad saaksid oma lapsi aidata/toetada, ennetamaks probleeme?

"Lapsi tuleb regulaarselt ja südamega kasvatada sünnist kuni täiskasvanuks saamiseni. Neid tuleb tunnustada ja hellitada ning sama palju piirata ohtlike ja rumalate asjade tegemist. Iga päev peaks huvi tundma kuidas pereliikmetel läheb ja nendega oma elu ka sisuliselt jagama.

Kõige paremini kasvatab eeskuju. Kui me tahame, et nad õues sõpradega mängiksid tuleb ise ka õues käia ja teiste inimestega sõbralikult maailma jagada."