Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiaosakonna juhataja Toomas TammFoto: MIHKEL MARIPUU
Hea nõu
27. august 2015, 16:20

Üks küsimus: Millal pöörduda uroloogi vastuvõtule? (8)

Millal peaksid mehed pöörduma uroloogi vastuvõtule?

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiaosakonna juhataja Toomas Tamm: "Uroloogia tegeleb täpsemalt nelja valdkonna – neerude-kuseteede ja eesnäärmepõletike, erinevatel põhjustel esinevate urineerimishäiretega nii meestel kui naistel, hea- ja halvaloomuliste kasvajate, sh neerude, kusepõie, eesnäärme, mehe suguti ja munandi kasvajate ning neerude-kuseteede kividega kimpus olevate patsientidega.

Neil meestel, kel mingisuguseid vaevusi ei ole, ei tasu ka keskeakünnisel muretsema hakata. Küll aga tasub üle viiekümne aastastel meestel pidada nõu perearstiga, teha vereproov, millest lasta määrata glükoos, kreatiniin, kolesterool ja eesnäärmemarker PSA. Sellest saab järeldada, kas tuleks diagnoosimisega edasi minna. Igasugused muutused enesetundes, mis ei möödu lühikese aja jooksul vajavad vähemalt korra arstlikku tähelepanu.

Küll aga peaksid viivitamatult arstile pöörduma need, kel uriin punane või esineb uriinis veretükke. Samuti juhul, kui tekib kõrge palavik ning nimmepiirkonda valu, esineb valu urineerimisel või siis on uriini vool oluliselt takistatud. Kindlasti ei tohi tähelepanuta jätta ka äkki ühte külge – ükskõik, kas paremasse või vasakusse - tekkinud hoovalu. Sellisel juhul on tingimata vajalikud täpsemad uuringud, et selgitada välja, millega võib tegu olla ning kuidas oleks mõistlik edasi käituda . Nimetatud vaevused ei viita ühelegi haigusele spetsiifiliselt, kuid ilma uuringuteta ei saa ka midagi välistada.

Esmaste kergemate vaevustega võiks siiski pöörduda perearstile selgitamaks välja, kas võib mure taga olla midagi tõsisemat. Tihtipeale piisab vaevuste leevendamiseks toitumise ning elustiili korrigeerimisest, sest arstid saavad muredele lahendusi pakkuda, kuid küllaltki palju sõltub inimesest endast – kas ta on valmis muutusi oma elustiilis tegema või ei. Sellest algab kõik."