Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
28. august 2015, 12:14

Munasarjavähki haigestunud elavad arvatust kauem (1)

Ligi kolmandik 11 000st patsiendist, kellel diagnoositi Californias aastatel 1994–2001 epiteliaalne munasarjavähk, olid elus veel kümme aastat pärast diagnoosi saamist.

See California vähiregistri andmete analüüsi põhjal tehtud järeldus peaks andma munasarjavähi diagnoosiga naistele pisutki lootust, et nende prognoosid ei pruugi sugugi nii lootusetud olla, vahendab meditsiiniportaal Med24 ajakirja Journal of Obstetrics and Gynecology veebilehel avaldatud uuringut.

„Selle diagnoosi saanud naine ei peaks mõtlema, et tema suhtes on langetatud vahetu surmaotsus," sõnas uuringu juhtivautor, rahvatervise doktorikraadiga Rosemary D. Cress Sacramentos asuvast California Ülikooli (UC) Davise meditsiinikeskusest. „See ei kahanda diagnoosi tõsidust, kuna meie uurimuse kohaselt elas vaid 30 protsenti naistest kümme aastat või enam, kuid 70 protsenti neist ei elanud nii kaua. Samas see rõhutab, kui oluline on minna spetsialisti juurde ja saada head ravi."

Uurint näitas, et 3582 (31%) patsienti elas pärast diagnoosi saamist kauem kui kümme aastat. Pikemat üleelamist seostati noorema ea, haiguse varajasema staadiumi, madalama kategooria ja mitteseroosse histoloogiaga.