Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
28. august 2015, 14:55

Lastepsühhiaater: pidev internetis viibimine kurnab lapsi (6)

"Igal ajastul on omad märgid. Praegusel internetiajastul näpivad lapsed vahetpidamata arvutite ja nutitelefonide ees, liikudes nii reaalsest elust üsna kaugele," nimetab staažikas lastearst Adik Levin tänapäeva laste ühe suurima ohu nende vaimsele tervisele.

Kuidas mõjutab laste vaimset tervist tänapäeva trend lubada neil vahetpidamata viibida internetikeskkonnas – nutitelefonis või tahvelarvutis, mida vanemad peavad parimaks lapsehoidjaks? Tallinna Laste Vaimse Tervise Keskuse juht, lastepsühhiaater Anne Kleinberg nimetab seda petlikuks kergenduseks. "Inimlaps peab terviklikuks arenguks teise inimesega suhtlema," rõhutab ta. Piiratud liikumisharjumused mõjutavad lastepsühhiaatri sõnul lapse psüühikat negatiivselt.

Viimase aja trendina on pidev internetis viibimine toonud esile noorukitel täiesti uut laadi probleemid. "Neil esineb kurnatust, peavalusid ja omapäraseid tajuhäireid, Sageli on selle kõige peale vanemate esimeseks küsimuseks, kas tegu on epilepsiaga. Seda see siiski pole, kuid noore inimese organism ja peaaju on kurnatud ühetaolisest intensiivsest ülestimulatsioonist," nendib ta.