Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Katrin Luts avaldas eilsel Laste Vaimse Tervise Keskuse avamisel lootust, et meie ravikindlustussüsteem mõistab sellise keskuse vajalikkust ja on suuteline selle abi peredele ka rahaliselt kättesaadavaks tegema.Foto: TEET MALSROOS
Hea nõu
28. august 2015, 16:49

Üks küsimus: Miks ei toeta haigekassa Laste Vaimse Tervise Keskuse tööd? (27)

Laste Vaimse Tervise Keskuse hoone avamisega seoses on korduvalt kõneldud, et haigekassa keskuse tööd ei toeta. Kui oluline on haigekassa hinnangul laste vaimse tervise probleemidega tegelemine ning kas lähiajal on plaanis ümber vaadata selle valdkonna rahastus? VastabKatrin Romanenkov, Eesti Haigekassa avalike suhete juht: "Psühhiaatria ja vaimse tervise küsimused, sh. laste vaimse tervise küsimused on Eestis nagu arenenud maailmaski aasta-aastalt üha olulisemad. Norra vahendite investeeringud laste vaimse tervise eest hoolitsemisse on seetõttu üks väga oluline samm vajaliku abi tagamiseks.

Seetõttu on ka  Eesti Haigekassa ravikindlustuse paketis psühhiaatria ja lastepsühhiaatria oluline valdkond, mille maht on aasta-aastalt suurenenud. Senine trend jätkub ka eelolevatel aastatel. Haigekassa ja Tallinna Lastehaigla ravi rahastamise lepingu statsionaarse psühhiaatria maht on praegu läbivaatamisel ning kindlasti on tulemus laste ravivajadustele vastav.

Tuleb rõhutada, et psühhiaatria ja vaimne tervis on valdkond, kus eriarstiabi on vaid üks olulistest komponentidest. Samavõrra tähtis on see, et vajalikku tähelepanu saaks kõik laste vaimse tervise heaolu mõjutavad aspektid, sh probleemide ennetamine ning varajane märkamine sotsiaal- ja haridussüsteemis ning nõustamine ja tugi siis, kui veel ei ole vaja meditsiinilist sekkumist eesmärgiga tagada lapse heaolu ja tervis, nii et ravivajadust ei tekigi."