Ka vaim vajab toitu. Luba endale head muusikat, naudi kauneid kunste, kui sobib, siis palveta, mediteeri.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. september 2015, 14:29

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Kuidas hästi puhata? (2)

Estonia Medical Spa peaarst Hele Torop ja südamearst Margus Viigimaa jagavad nõuandeid kosutavaks puhkuseks.

l Lõpeta jõupingutused, vabane rutiinist. Puhkus peaks tooma rõõmu, häid mälestusi, parandama enesetunnet, tegema tervemaks ja nooremaks. Puhanud inimesed on loovamad ja tulevad elus paremini toime.

l Ideaalne oleks puhata kaks nädalat talvel ja neli nädalat suvel, ent ka lühemast puhkusest on kasu. Hästi lõõgastab ja aitab igapäevamuredest välja lülituda spaaskäik, kiiresti saab "patareisid laadida" näiteks massaažis, veeprotseduuridel või ülikülmravikambris.

l Kõige parem on puhata regulaarselt, et ennetada ülepingest tulenevaid haigusi, nagu aju- ja südameinfarkti, insulti.

l Pole tähtis, mida puhkuse ajal teha, tuleb vaid end hästi tunda. Füüsilise töö tegija võib nautida ka diivanikiisu staatust, kui see lõõgastab kõige paremini.

l Ka vaim vajab toitu. Luba endale head muusikat, naudi kauneid kunste, kui sobib, siis palveta, mediteeri.

l Tore, kui osa puhkusest saad veeta reisil. Vahel pakub reis aga nii palju emotsioone, et lõõgastuseks peaks osa puhkusest veetma tuttavas keskkonnas.

l Tihti kipub väheks jääma uneaega või tekivad unehäired ülepinge tõttu. Luba endale puhkuse ajal rohkem und, siis kosuvad nii aju kui ka süda ja veresooned.