Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
2. september 2015, 14:30

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Taimne kriimuabi

Suvel kipub nahale tekkima haavakesi ja kriimukesi. Väikestele marrastustele ja muu-dele muredele leiad tõhusat abi loodusest.

Suvel on marrastusi rohkelt ikka sellepärast, et käime katmata nahaga. Kuid füüsilises kokkupõrkes ja materiaalse maailma puudutuses peitub mõnikord ka märgu-anne, et midagi võiks elus teistmoodi teha. Kui “märk loetud”, saab seda tohterdama hakata.

Vanaemad teadsid, et verejooksu peatamiseks ja haava tervendamiseks võib panna haavale purustatud tee- või raudrohulehte, madara õiepuru, kortslehte või paiselehte, kalmusejuurt. Samuti kasutati kanarbikuõisi, mailaselehti, tatralehti, naistepuna, remmelgakoort, aasristiku või takja noori lehti, aga ka salvei-, saare-, hapuoblika-, kuldvitsa- ja nõianõgeselehti, ploomilehti, samuti varemerohumahla, kartulit, jõhvikat, kapsast, porgandit, kurki.

Haavasalv
• 0,5 tl peenestatud põldosjaürti
• 0,5 tl peenestatud raudrohtu
• 0,5 tl naistepuna
• 0,25 l linaõli
• 50 g mesilasvaha

Vala õli keraamilisse kannu ja kuumuta veevannis. Pane taimed teesõela sisse ja aseta õlisse toimima. Õli temperatuur peaks jääma 40 kraadi juurde. Lase mõjuda pool tundi ja võta siis taimed välja. Lisa mesilasvaha tükid ja kuumuta seni, kuni vaha on sulanud.

Vala salv kuumana purkidesse ja sule kaanega. Seda salvi võid hoida toatemperatuuril pool aastat. Kasutada võid halvasti paranevatel haavadel või huuleherpesel.

Raudrohu abiga annad endale haava paranemiseks elujõudu, põldosi annab sulle ürgset loodusenergiat, naistepuna ehk Johannese lill parandab haava.

Metsamoori puutõrvasalv
• 0,25 tl männitõrva
• 0,25 l linaõli
• 50 g mesilasvaha

Vala õli keraamilisse kannu ja kuumuta veevannis. Pane männitõrv õlisse veidikeseks ajaks toimima. Õli temperatuur peaks jääma 40 kraadi juurde. Lisa mesilasvaha tükid ja kuumuta seni, kuni vaha on sulanud. Vala salv kuumana purkidesse ja sule kaanega.

Salv säilib toatemperatuuril pool aastat. Toimib hästi nahalõhedele, eriti hea kannalõhedele ja paksu tallanaha pehmendamiseks. Salvi saab kasutada ka jala- ja varbaseene korral. Samuti toimib ta sääskede peletajana ja putukahammustuste leevendajana.

Nahaparandusvesi
• 1 l kadakaokkaid või mõned kadakaoksad
• 1 pundike hobumadarat
• 5 l vett

Vala okastele ja hobumadarale keev vesi, lase veel jahtuda sellise temperatuurini, nagu sulle parasjagu meeldib, võta taimed välja ja vala seda vett oma nahahaavadele ja kriimudele puhastamiseks ja kiireks parandamiseks.

Kadakavett võid teha ka nii, et hoiad vett ühe ööpäeva kadakapuust anumas, enne kasutamist valad juurde sooja vett, et saaksid sellise temperatuuriga loputusvee, nagu soovid.

Kadakal on puhastav toime. Loputades end kadakaveega, uhad maha negatiivse ning teed ruumi tervisele, rahulolule, üksteisemõistmisele, sõprusele. Kadakaanumas seisnud vesi on isepuhastunud ja mõnusa kadakase lõhnaga.

Hobumadaral on kootav toime. Ta aitab haavadel ja kriimudel kiiremini paraneda ja nahal taastuda. Tee sellist loputusvett nii kaua, kuni nahk on paranenud.