Toiduuudised

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis.

15 tõde päikesetomatitest (1)

LISA KOMMENTAAR

Hildur1. september 2015, 18:17
Kõige paremini sobivad kuivatamiseks piklikud nn. ploomtomatid, nende puudumisel võiks valida mitte väga suured ümmargused viljad; kuivamistulemuste ühtluse huvides peaksid ühes partiis kuivatatavad viljad olema võimalikult ühesuurused. Et töö ja ka kasutatud materjal tühiste asjade pärast luhta ei läheks, tuleks võtta tarvitusele lihtsad ja vähe vaeva nõudvad puhtusemeetmed, millest olulisim on säilitusanumate hooikas pesemine ja ahjus steriliseerimine; ka tomatite eelnev hoolika pesemine ja köögipaberiga kuivatamine pole sugugi tähtsusetu toiming.
Ahjukuivad tomatid
1. Lõika pestud ja kuivatatud ploomtomatid pikuti, ümmargused põigiti pooleks; kraabi lusikaga välja kõik seemned, ploomtomatite varrepoolesest otsast eemalda ka paksud valged membraanid, ümmargustel tomatitel lõika välja varre kinnituskohas olev paksend. Torka tomati nahk 6-8 kohast terava noaotsaga läbi. NB! Kuna minu juhatus näeb ette lõigatud tomatipoole paigutamist vastu plaati, on koore läbitorkimine äärmiselt tähtis õigete kuivamistulemuste tagamiseks.
2. Pane ahi sooja 100°-le. Kata kaks ahjuplaati alumiiniumfooliumiga. Lao tomatitükid, lõigatud külg allpool, mõnemillimeetriste vahedega ahjuplaadile, aseta üks plaat keskmisele ja teine alumisele ahjusiinile ning sule ahjuuks. Kui suletud ahjuuks sulle muret teeb, võid teda oma südame rahustamiseks ju vahetevahel veidikeseks avada, siiski läheb kuivatamine korda ka suletud ukse puhul.
3. Kuivata tomateid järgmiselt (aeg varieerub olenevalt suurusest)
- veel niiskevõitu viljade saamiseks 3-4 tundi
- kergelt nahkjate tomatite saavutamiseks 5-6 tundi
- täiesti kuivanud viljade jaoks kulub 7-8 tundi
4. Võta plaadid ahjust ja lase täielikult jahtuda, seejärel säilita järgmiselt:
- kergelt niisked viljad kinnises, eelnevalt steriliseeritud purgis külmkapis 1-2 nädalat
- nahkjad tomatid kinnises, eelnevalt steriliseeritud purgis kuni 6 kuud kinnises purgis külmkapis
- täiesti kuivanuid vilju toatemperatuuril kuni 12 kuud, aga ikka kinnises, eelnevalt steriliseeritud anumas ning otsese valguse eest varjatult
NB! Kui kahe viimase liigi puhul tekib purki võõras lõhn, on selle põhjustajaks tõenäoliselt kas hallitus või mõni bakter; tervise huvides on sellisel juhul arukas kogu purgitäis minema visata Võimaliku riski hajutamise huvides oleks arvatavasti arukas pruukida pigem väiksemaid kui liiga suuri säilitusanumaid.
Kuidas kuivatatud tomateid toiduks pruukida
Kuna see, mis tomatitest kas päikese käes või ahjus välja auras, oli vesi, siis võib ükskõik millises kuivamisatmes vilju vees leotamise teel uuesti “paksuks ajada”. Värske tomati maitse taastumist loota ei maksa, siiski on leotatud ja seejärel ribadeks lõigatud tomat suurepärane komponent väga paljudes roogades nagu pitsa, pilaff, vinegrettkastmed, kastmed, võileivakatted ja -määrded, kuumad ja külmad tomatikastmed, salatid, pastaroad jne.
Kergelt nahkjad viljad on suurepärane suupiste nii kaalujälgijale kui igaühele, kes sageli midagi näksida või närida ihkab. Päris krõbedaks kuivanud viljad (ka piprakaunad) võib peeneks jahvatada ning kasutada toitude maitsestamiseks kas pulbrina või koos vähese veega pastaks segatuna. Ja muidugi sobivad kaks kuivemat tomativarianti suurepäraselt kuulsaks õlihoidiseks, mille valmistamine käib õige lihtsalt: paki kuivad tomatid purki, riputa vahele kuivi pitsaürte (pune ja basiilik) või veel parem - samade ürtide värskeid lehti ja võrseid; lisa soovi korral mõned terved röstitud või viilutatud värsked küüslauguküüned või tšilipipra tükikesed; täida purk oliiviõliga või mõne muu taimeõliga. Säilita purki külmkapis, kus säilimisaeg on praktiliselt piiramatu; lase enne esimest kasutamist nädal-kaks maitsestuda. Kasuta ära niihästi tomatid kui ka maitsestunud õli, mis suurepäraselt sobib igaks otstarbeks, eriti hästi muidugi vinegrettkastmesse.