Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
1. september 2015, 12:12

PANE TÄHELE, MIDA SÖÖD! Mees suri suvikõrvitsamürgitusse (5)

Naabrilt saadud kodumaistest kabatšokkidest tehtud kartuli- ja porgandihautis osutus 79-aastasele mehele surmavaks – kõrvits sisaldas liiga palju looduslikku mürki kukurbitatsiini.

Traagiline õnnetus juhtus Saksamaal. Pensionäridest abielupaar tegi naabrilt saadud kabatšokkidest hautist ning varsti pärast seda hakkas mõlemal nii halb, et tuli minna haiglasse, kirjutab Bild.

Mõlemal täheldasid arstid klassikalise seedetrakti haiguse sümptomeid, mis võivad viidata noroviirusele või nakkuslikule toidumürgitusele. Naisel oli olukord kergem, mehel raskem. Kui viimaks tuli abielupaar viia intensiivraviosakonda, ilmnes ka, miks mehe seisund on keeruline – tal tuvastati suvikõrvitsamürgitus.

Mürgituse tekitas suvikõrvitsas leiduv looduslik toksiin kukurbitatsiin, mida kõrvitsad ja kurgid toodavad ise, kaitsmaks end loomade saagiks langemise eest.

Reeglina seda mürgist ainet kõrvitsates ja kurkides inimesele ohtlikus koguses pole, eriti, kui osta igal aastal uus seemnekotike – müügis olevatest seemnetest on toksiin välja aretatud. Kui aga külvata vanu seemneid, siis võib neis kukurbitatsiini tase olla eluohtlikult kõrge. Samuti on ohtlik söögiks mõeldud viljade kasvatamine dekoratiivkõrvitsatega, sest ka nii võivad looduslikud toksiinid levida.

Inimesele põhjustabki see toksiin toidumürgitust, kõhulahtisust ning harva ka surma.
79-aastasel sakslasest mehel arenes mürgituse välja tõttu mitmete organite puudulikkus ning seetõttu ta lõpuks suri. Tema abikaasa pääses paari haiglapäevaga, sest kibeda maitse tõttu ta hautist eriti ei söönud. Mees sõi aga oma taldriku korralikult tühjaks.