Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
1. september 2015, 15:44

ETTEVAATUST! Rasked seljakotid kahjustavad koolijütside tervist! (4)

Juba homme on tänavad täis hiiglaslike seljakottidega lapsi, kes, nagu väikesed kilpkonnad, on kogu koolielu oma õlgadele võtnud ja koorma all küürutades tasapisi tarkusetemplitesse vudivad. Kas rasked seljakotid on laste tervisele ohtlikud?

"Jah!" kinnitavad paljud eksperdid pikemalt mõtlemata. Time kirjutab, et õpikuid ja vihikuid täis seljakotid on 2010. aastal California ülikoolis läbi viidud uurimuse kohaselt lastel peamiseks seljavalude põhjustajaks. Sama uuringu kohaselt kaebab kolmandik 11-14-aastastest lastest seljavalu. Ka hilisemad uuringud on neid tulemusi kinnitanud.

Kui lapsel valutab aga selg, valutavad tal tõenäoliselt suure raskuse kandmise tõttu ka kael ja õlad. Ning see võib põhjustada ka peavalusid, mis omakorda on keskendumisraskuste põhjuseks.

Lisaks, kui lapse arenev keha panna pidevalt kandma suuri raskuseid, on ka rühihäired kiired tulema.

Kui raske on liiga raske seljakott? Uuringute andmeil võiks lapse seljakott tema tervise huvides olla mitte rohkem kui 10-20% lapse kehakaalust. Ideaalne oleks, kui seljakoti kaal oleks 10-15% lapse kehakaalust.

Seepärast on väga oluline kontrollida lapse seljakotti iga päev tagamaks, et ta tassib endaga igapäevaselt kaasas vaid neid asju, mida koolis tõesti vaja on. Ka peaks tähelepanu pöörama koti disainile, polsterdatud rihmad ja seljaosa aitavad näiteks omakorda kaasa valude ennetamisele.