Treenimine
1. august 2015, 18:58

Tippsportlased kiidavad, teadlased nõustavad, harrastajad kasutavad

Science in Sport (SiS) on teerajaja sporditoitumise valdkonnas. SiS toodete loomisel on abiks olnud tippsportlased ning -teadlased.

2012. aastal Londoni suveolümpiamängudel võitsid medali 24 SiS tooteid kasutavat sportlast. SiS on kestvusalade tegijate lemmik alates tippratturitest (Mark Cavendish, Trek Factory Racing tiim jpt) ning lõpetades tipptennisistidega (Andy Murray, Maria Sharapova).

Eestis on SiS aidanud viia tulemusteni meie parimaid sportlasi (Marko Albert, Rasmus Mägi, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kregor Zirk jpt) ning edukamaid klubisid (Kalev Cramo, Nõmme Kalju, FC Flora, triatloniklubi 21CC). SiS toetab Eesti suuremaid spordivõistlusi nagu Estonian Cup, Xdream, Järvejooksud, TriSmile triatlonite sari. Alates 2015. aasta suvest tarbivad SiS tooteid Eesti murdmaasuusatamise rahvuskoondis, Eesti meeste võrkpallikoondis ning Eesti parim kiiruisutaja Saskia Alusalu.

SiS sportlaste lemmikud:
» Marko Albert, triatleet: REGO piparmündimaitseline valgubatoon ja Ööjook.
» Kregor Zirk, ujumislootus: GO energiageel ja -batoon on suurepäraseks vahelduseks loksuvale klooriveele suus.
» Saskia Alusalu, Eesti parim kiiruisutaja: Pikas trennis ei teki tänu SiS geelidele energiavõlga.
» Eesti meeste võrkpallikoondis (füüsilise ettevalmistuse treener Mirko Fazini): REGO taastusjook peale rasket kangi- või hüppetreeningut.
» BC Kalev Cramo korvpallimeeskond: REGO valgubatoonid, kui on taastumispäev ning pikemate sõitude ajal kvaliteetse vahepalana.
» Maratonijooksjad Lily, Liina ja Leila Luik: šokolaadi- ja maapähklimaitseline REGO valgubatoon ning šokolaadimaitseline REGO taastusjook.

Sporditoitumise nõuanded
Kas taastusjooke on põhjust tarvitada ka 2-3 korda nädalas harjutajal, kes teenib 4-5 tundi?
Kõik sõltub koormuse kestusest. Juhul, kui nt jooksuots, rattasõit kestab korraga kauem kui üks tund ning pulss kipub minema segarežhiimi, siis tasub tõsisemalt mõelda millegi lisaks manustamisele. Alustamiseks sobib suurepäraselt SiS „7 lemmikut" geelipakk, mis on muu hulgas SiS SEB maratoni eripakkumine!

Milliseid tooteid ja kuidas pakkuda algajale, kes soovib SiS tooteid proovida?
Soovitame soetada Kestvusalade Stardipakett, mis sisaldab SiS igast põhitootest kahte erinevat maitset. Lisaks kuulub paketti suur 800 ml joogipudel.

Kui mitu energiageeli võiks tarbida pikema jooksuotsa ajal?
Palju sõltub jooksukiirusest. Ühes tunnis võiks anda organismile juurde umbes 60 g süsivesikuid. Ühest SiS geelist saab 22 g süsivesikuid.

Kui kange võiks olla spordijook, millest alustada, kuidas?
Spordijoogi kangus võiks suureneda läbitud kilomeetrite kasvades. Jooksu esimesel poolel võiks juua SiS GO Hydro jooki ning hiljem minna üle SiS GO Electrolyte spordijoogile. Tee 4%-line jook, lisades 20 grammi joogipulbrit 500 ml vee kohta.

Kui palju peaks igapäevasest toidust saama valku maratoniks treeniv jooksja?
Valku võiks tarbida arvestusega
2 grammi kehakaalu kilogrammi kohta päevas. Ideaalne oleks anda organismile valku tihedamini väiksemate, 20–25-grammiste portsjonite kaupa. SiS Whey Protein on selleks ideaalne toode. KalevCramo korvpallurid ning Eesti meeste võrkpallikoondis söövad trennide vahel REGO valgubatoone selleks, et täiendada tavatoidust saadavat valgukogust.


Kui palju peaks tarbima vedelikku koormuse ajal?
Jooma peaks umbes 500–1000 ml tunnis, kuid see sõltub välisõhu temperatuurist, higistamise määrast ning janust. SiS GO Hydro sobib ideaalselt palavas ilmas ning pikema ja intensiivsema pingutuse ajal. Külmema ilmaga või lisaenergia vajaduse korral on mõistlik juua ka SiS GO Electrolyte või SiS GO Energy spordijooki.

Milliseid toidulisandeid võiks kasutada pallimängualadel?
Meie kogemuse põhjal Eesti pallimängutiimidega võiks tarbida enne mängu 25–30 grammi süsivesikuid andvat jooki või võtta enne avavilet üks energiageel. Sama võiks teha jalgpallis poolajal. Mängu lõppfaasis võiks kasutada kofeiiniga energiageele.

Kas SiS pakub midagi ka jõusaalis ning spordiklubides harjutajatele?
SiS tooted on põhiliselt suunatud kestvusalade tegijatele. Klubis treenijatele on ideaalne toode GO Hydro. Samuti võiks enne jõutreeningut võtta üks SiS Topeltespresso-maitseline geel. Musklimassi kasvatajad võiksid pärast raskemat pingutust tarbida REGO Rapid Recovery jooki.

Treeningplaan 2 nädalat enne maratoni / poolmaratoni (Allikas: Toomas Tarmi)
Eesmärk:
läbida maraton 3:30 / poolmaraton 1:35
E 31.08. Puhkus
T 01.09. Kerge jooks 40 min / pulss* 140 l/min +
jooksuharjutused
K 02.09. 10 km vahelduv jooks, millest korda-
mööda 1 km kiire ja 1 km taastava jooksu tempos. 5 x 1km maratonitempos (pulss 170 l/min) ning 5 x 1km (pulss 140 l/min).
N 03.09. Kerge jooks 30 min (pulss 135 l/min)
R 04.09. Puhkus
L 05.09. Tempojooks või kontrollvõistlus
5–7 km (pulss 175 l/min) - maratonitempos või natuke alla selle.
P. 06.09. Viimane pikem jooks 15–17 km
(pulss 140 l/min)
E 07.09. Puhkus
T 08.09. Kerge jooks 30 min (pulss 130 l/min) +
jooksuharjutused
K 09.09. 8 km vahelduv jooks, millest kordamööda 1 km kiire ja 1 km taastav jooksu tempos. 4 x 1km maratonitempos (pulss 170 l/min) ning 4 x 1km (pulss 140 l/min).
N 10.09. Kerge jooks 30 min (pulss 135 l/min)
R 11.09. Puhkus.
L 12.09. Soojendusjooks 30 min
P 13.09. SEB MARATON

Toitumine enne SEB maratoni
24-48 tundi enne SEB Tallinna maratoni võiks suurendada süsivesikute osakaalu toiduratsioonis arvestuslikult 8 grammile kehakaalu kilogrammi kohta. Kui ei taha ainult tahket toitu süüa, siis võiks paar päeva enne maratoni alustada SiS GO Energy laadimisjoogi tarvitamist (kuni liiter päevas).
Juua stardile eelneval päeval 1-1,5 liitrit mineraalainetega rikastatud spordijooki tavalise veel asemel. Ideaalvariant oleks kalorivaba GO Hydro, mis annab piisavalt magneesiumi, mis hoiab ära võimalikud lihaskrambid;
Juua võistluspäeval pärast hommikusööki 0,5-1 liiter GO Hydrot nii kaua, kuni jääb tund aega stardini.

Toitumine SEB maratoni ajal:
Soovitame tarbida rajal lisaenergia saamiseks SiS energiageele, mille osmolaarsus on sarnane meie vereplasmale. Seetõttu ei teki geeli imendumisel probleeme. Geelide tarbimisel soovitame:
Iga 2 tavalise SiS GO energiageeli kohta vähemalt 1 SiS elektrolüütidega energiageel, mis ei lase tänu piisavale soolakogusele tekkida lihaskrampidel.
Teise maratoniringi keskel hakata tarvitama SiS kofeiiniga energiageele.
Joogipunktides võiks juua tavalist vett. Need, kes plaanivad joosta kauem kui 3:30, soovitame võtta väikeste joogipudelitega rajale kaasa SiS GO Electrolyte jooki.

Soolane ja magus amps – kaks ühes!
SiS GO Energy+ Electrolyte geel on innovatsioon sporditoitude maailmas. Enam ei pea kartma kuumas kliimas sportimisel krampide teket. SiS elektrolüütidega geeli suurim trump on kõrge naatriumisisaldus (118 mg Na), mis vastab 0,3 grammile soola kogusele. Uus elektrolüütidega geel sobib kasutamiseks intensiivsemates trennides ning siis kui treeningu/võistluse kestus on pikem kui 60 minutit ja juhul, kui pole võimalik tarvitada mineraalaineid sisaldavat spordijooki.

Espresso annab turbo

SiS Topeltespresso energiageelis on kofeiini sama palju kui 2 tassis kohvis. Kofeiin ergutab kesknärvisüsteemi, aidates paremini toime tulla kuhjuva väsimusega. 3-9 mg kofeiini kehakaalu kilogrammi kohta parandab sooritusvõimet. Runner's World lugejad valisid Personal Best Awards raames Topeltespresso energiageeli 2015. aasta parimaks sporditoiduks.