Foto: AP / Scanpix
Terviseuudised
2. september 2015, 13:26

President Ilvesel diagnoositi puukborrelioos (81)

President käis augusti alguses metsas seeni korjamas ja paar päeva hiljem diagnoositi tal Viljandi haiglas puukborrelioos.

President saab arstide poolt määratud ravi ja täidab igapäevaseid tööülesandeid, kinnitati Maalehele presidendi kantseleist.

Refereeritud artikli täisteksti loe Maalehest.

Neli aastat tagasi diagnoositi borrelioos ka Evelin Ilvesel.

"Ainus, mis minul oli teisiti, oli jõuetus. Ei ainsatki muud sümptomit. Lihtsalt jooksmine läks päev-päevalt raskemaks ja rulluiskudega mägisemale rajale enam ei kutsunud," kirjutas Evelin Ilves toona ajakirjas Eesti Naine. Tunnistades, et nakatus mullu hilissuvel endalegi märkamatult puukborrelioosi. "Oma avalikke kohustusi täitsin pimesi edasi. Sedasorti "kangelaslikkus" läks maksma pool aastat terviseprobleeme."

Puukborrelioosi nakatub aastas üle 400 inimese

Erinevalt puukentsefaliidist, mille puhul viirus antakse edasi hammustuse hetkel, kulub borrelianakkuse saamiseks enamasti kaks ööpäeva või kauemgi – kuni naha külge kinnitunud puugi pisikud inimesele üle kanduvad. Tüüpiline sümptom on nahalööve, mis algul suureneb, kuid lõpuks kaob. Harvem tekivad haigusnähud närvisüsteemis, liigestes või südames. Need sümptomid on märgiks nakkuse levimisest organismis ja neile ei pruugi alati eelneda tüüpilist löövet. Närvisüsteemisümptomid võivad ilmneda mõni nädal kuni kuu pärast nakatumist. Haigusnähud on erinevad: väsimus, peavalu, iiveldus, kehakaalu langus, kerge palavik, valu kätes, jalgades, kuklas või seljas. Pärast borrelioosi läbipõdemist ei teki mingit immuunsust, vaid inimene võib uuesti nakatuda. Vaktsiini puukborrelioosi vastu Eestis pole.