Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
3. september 2015, 12:25

Seitse vaimsete häirete kohta käivat müüti, mis ei pea paika

Vaimsetest häiretest rääkides ilmneb, et ikka veel ringleb väga palju sildistamist ja valeuskumusi. Need aga loovad palju väärarusaamu, mis omakorda paneb vaimsete häiretega inimesed end halvasti tundma ja ühiskonnast eemale hoidma ning võivad koguni viia selleni, et ravi ei ole efektiivne.

Huffington Post toob välja seitse enamlevinud müüti, mida uskuda ei maksa.

1. Vaimse tervise häired on nakkavad. Kuigi uuringud näitavad, et emotsioonid, eriti negatiivsed, kanduvad ühelt inimeselt teisele üle, vaimuhaigus seda ei tee.

2. Vaimse tervise häired tähendavad vägivaldsust. Paljud inimesed süüdistavad kohutavates tragöödiates vaimuhaigeid. Reaalsus on see, et vaimse tervise häire ei tähenda automaatselt, et keegi paneb vägivaldse teo toime. Hoopis vastupidi – uuringute andmeil kipuvad vaimse tervise probleemidega kimpus olevad inimesed sattuma suurema tõenäosusega vägivaldsete kuritegude ohvriks.

3. Vaimse tervise probleemid on haruldased. Vale. Umbes iga neljas inimene maailmas kogeb mingil ajahetkel oma elus vaimse tervise probleeme.

4. Vaimse tervise probleemid algavad peast. Ikka veel arvatakse, et ärevust tundes tuleb lihtsalt maha rahuneda või depressioonist saab lihtsalt välja tulla. See ei ole aga võimalik. Vaimse tervise probleemidega kaasnevad sageli ka reaalsed füüsilised sümptomid, näiteks võivad depressiooniga kaasneda muutused söögiisus, peavalu ja seedehäired, ärevushäiretega kaasnevad sageli südame-veresoonkonna haigused, maoprobleemid ja nõrgem immuunsüsteem.

5. Vaimse tervise probleeme pole võimalik ravida. Vaimuhaigus ei ole haigus, mida saab kõigil mõõta ühe suurusega ning sestap rakendada ka ühesugust ravi. Ka ei aita sel puhul vaid tabletid. Vaimse tervise probleemide puhul on kõik väga individuaalne, mille ravis on ühtviisi olulised tabletid, arsti-patsiendi suhe ning lähedaste toetus.

6. Vaimse tervise probleemid saavad alguse lapsepõlvest. Kindlasti mõjutab lapsepõlv vaimset tervist, kuid samavõrd mõjutavad seda ka kõik muud tegurid. Näiteks, kasvõi igapäevane ärevus. Uuringute andmeil on mõned vaimse tervise häired põhjustatud ajukeemia tasakaalutusest. Talvemasendust, mis mõjutab ligi 10 miljonit inimest üle maailma igal aastal, põhjustab aastaaegade vaheldumine.

7. Vaimse tervise probleemidega inimest pole võimalik aidata. Siiski-siiski – teadlased on kindlaks teinud, et vaimse tervise probleemide ravi on efektiivsem, kui inimestel on olemas lähedaste toetus.