Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
4. september 2015, 11:05

RASKE TÕBI ON EUROOPAS TAGASI: Ukrainas diagnoositi lastehalvatus kahel lapsel (2)

Pärast viieaastast pausi on Euroopas registreeritud kaks lastehalvatuse juhtumit ning see on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni hinnangul ilmne tagasilöök raske, kuid vaktsiinvälditava haiguse ülemaailmse likvideerimise kampaanias.

Haigusjuhtumid tuvastati 30. juunil ja 7. juuli Taga-Karpaatia oblastis, teatab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO). Üks haigestunud lastest on nelja-aastane, teine kümnekuune.

WHO hinnangul on Ukraina lapsed lastehalvatusest ohustatud, sest vaktsineeritud laste arv on madal – 2014. aastal oli vaid 50% sealsetest lastest täielikult vaktsineeritud lastehalvatuse ja ka muude vaktsiinvälditavate haiguste vastu.

Seetõttu on risk, et haigus hakkab edasi levima, väga kõrge. Ka peetakse tõenäoliseks haiguse levimist Rumeeniasse, Poola, Ungarisse ja Slovakkiasse, vahendab Reuters.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni pressiesindaja Oliver Rosenbauer nendib, et leitud haigusjuhud võivad olla epideemia alguseks just tänu sellele, et suur osa lapsi on vaktsiiniga selle tõve vastu kaitsmata.

Lastehalvatustõbi on nakkushaigus, mis kahjustab kesknärvisüsteemi ja põhjustab raskekujulisi jäsemete halvatusi ning 5–10 protsendil juhtudest lõpeb haigus surmaga hingamislihaste halvatuse tõttu. Poliomüeliidiviirused levivad toidu ja joogiveega ning haige levitab neid roojaga. Nakatuda võivad kõigis vanuses vaktsineerimata inimesed. Ravi selle haiguse vastu ei ole.

WHO soovitab vaktsineerida end lastehalvatuse vastu, kui minnakse piirkonda, kus seda esineb.