Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
4. september 2015, 15:22

Kümme toitu, mis võivad põhjustada migreeni (2)

Kes on kord migreeni kogenud, püüab vältida kõiki selle põhjustajaid. Stressi, ülepinge ja unepuuduse kõrval võib migreeni põhjustajaks olla ka toit.

Kuid enne, kui allpool loetletud toiduaineid vältima asuda, tasub endale meelde tuletada, et toidukordade vahelejätmine võib olla veel suurem risk migreeni vallandumiseks, tuletab meelde portaal Health ja toob välja kümme toitu-jooki, mis võivad migreeni põhjustada.

• Alkohol. Vein, eriti punane vein, arvatakse olevat üks migreeni vallandajaid. Brasiilias läbi viidud uuringu järgi on alkohol umbes 30% migreenihoogude põhjustajateks. Miks, selle üle käivad veel arutelud, kuid usutavasti on kurja juureks veinis sisalduvad ühendid nagu parkained ja flavonoidid. Lisaks võib alkoholi tarbimine põhjustada kehas dehüdratsiooni, mis omakorda võib peavalu tekkimisele kaasa aidata.

• Kofeiin. Kui sul on migreenid, võiksid kaaluda loobuda kofeiini sisaldavate jookide tarbimisest. Teadlaste kinnitusel mõjutab kofeiin ajus samu retseptoreid, mis põhjustavad ka migreeni teket. Siiski, kuna kofeiinil on ka valuvaigistav toime, võiks väike kogus kohvi migreenihoo ajal siiski ka hoopis vajalik olla. Aga ainult väike kogus.

• Vanad juustud. Gorgonzola. Camembert. Cheddar. Ehk juustud, mida armastataksenende rikkaliku maitse ja tekstuuri poolest. Ekspertide hinnangul võivad juustud sisaldada teatud ühendeid, mis mõjutavad neurotransmittereid ning põhjustavad nii migreeni.

• Soolatud või töödeldud liha. Kõikvõimalikud liha- ja vorstitooted võivad migreeni põhjustada, sest sisaldavad naatriumnitraati, mis põhjustab muutusi ajukeemias.

• Naatriumglutamaati sisaldavad toidud. Naatriumglutamaati seostatakse rasvumisega, kuid ka migreeni tekkega. Pea meeles, et eriti ohtralt leidub naatriumglutamaati Hiina roogades ja valmistoitudes.

• Tsitrusviljad võivad mõnedel migreenihaigetel valuhood vallandada. Saamaks teada, kas ka sul, oleks mõistlik pidada peavalupäevikut, kuhu panna kirja ka kõik toidud, mille järgselt migreenihoog tekib.

• Aspartaami sisaldavad toidud-joogid. Seda kunstlikku magusainet leiab paljudes pakendatud toitudes ja jookides, näiteks limonaadides, hommikuhelvestes ja verivorstides.

• Kaunviljad. Migreeni vallandamises arvatakse süüdi olevat ka oad, herned ja läätsed.

• Pähklid võivad samuti olla mõnedel inimestel peavalu vallandajaks. Tasub jälgida, kui pärast peotäie pähklite söömist tekib 4-12 tunni jooksul peavalu, hoia neist parem eemale.

• Šokolaad. Teadlased on pannud tähele, et mõnedel inimestel on migreenihoo esimeses etapis meeletu šokolaadiisu. Pole otseseid tõendeid, et šokolaad peavalu tekitaks, kuid kui pärast selle söömist tekib migreenihoog, tasub šokolaad söömata jätta.