Kelly A. Turneri teos "Täielik tervenemine. Vähi seljatamine kõige kiuste" (kirjastus Varrak)Foto: PantherMedia / Scanpix
Raamat
4. september 2015, 16:22

Raamat vähi seljatamisest poetab lootuskiiri nii haigetele kui nende lähedastele (9)

Lootusetuna näivas olukorras pole midagi paremat kui tibatilluke lootuskiir. Vähktõvega kimpus olijaile pakub seda kindlasti uus raamat, mis annab nõu ja õpetab, kuidas vähki kõige kiuste seljatada.

Raamatu "Täielik tervenemine. Vähi seljatamine kõige kiuste" on kirjutanud psühhoterapeut ja vähiuurija Kelly Turner, kelle huvi täiendmeditsiini vastu vähiravis algas bakalaureuseõpingute ajal Harvardi ülikoolis ja sellest kujunes tema doktoritöö teema California ülikoolis. Uurimust kirjutades rändas ta terve aasta kümnes erinevas riigis Hiinast Brasiiliani ja küsitles alternatiivtervendajaid ja ka täielikult haigusest tervenenuid.

Kirjastuse Varrak raamat välja antud raamat on jagatud üheksaks peatükiks, kus on põhjalikult kirjeldatud iseenesliku tervenemise üheksat võtmetegurit. Peatükiti on iga teguri kohta välja toodud ka värskeimad teaduslikud seisukohad, kirjeldatud konkreetseid tervenemislugusid ja lõpuks jagatud praktilisi tegevusjuhiseid, millest elus juhinduda.

Analüüsitavad võtmetegurid on toitumise muutmine, oma tervise üle kontrolli saavutamine, intuitsiooni järgimine, taimravi ja toidulisandite kasutamine, allasurutud tunnete vabastamine, positiivsete tunnete esile toomine, sotsiaalse toetuse vastuvõtmine, oma vaimse seotuse süvendamine ja elusolemiseks olulise põhjuse leidmine.

Tore on, et muuhulgas tuletab raamat meelde ka lihtsaid asju. Näiteks toetusvõrgustiku olemasolu ning end armastatuna tundmise vajalikkuse tähtsust. Seda on vaja kõigile, mitte vaid haigetele. Näitamaks, et kellestki hoolite, pole vaja ju palju teha – alustada võib sellest, et võtta telefon ja helistada talle.

Igatahes on uus raamatuke tulvil elujaatust ja usku inimese isetervenemise võimesse, seda kinnitab teaduslik lähenemisviis uurimismaterjalile.

Kas kõike raamatus kirjasolevat uskuda või mitte, peab igaüks ise otsustama. Aga ainuüksi pisike lootuskiir, et asjad paranevad, on teinekord suureks abiks.