Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. september 2015, 10:40

Reumatoidartriiti põdejail kipub olema kehv ravidistsipliin (1)

Hiljutine Suurbritannias läbi viidud uuring on seadnud kahtluse alla arvamuse, et inimesed, kes põevad reumatoidartriiti, võtavad alati ravimit vastavalt ettekirjutustele.

Manchesteri Ülikooli Artriidiuuringute Epidemioloogiakeskuse teadlased leidsid hiljutises uuringus, et 40% patsientidest sai ravirežiimi järgimise küsimustikku täites vähemalt ühel korral uuringus osalemise vältel madala tulemuse, mis näitab, et nad ei pruugi olla kalleid bioloogilisi ravimeid alati ettekirjutuste kohaselt regulaarselt tarvitanud, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Tulemused on ajendanud ühingu Arthritis Research UK tervishoiuedenduse juhti Belinda Wadsworthi pöörduma artriidiga patsientide poole soovitusega otsida täiendavat informatsiooni ja nõu, et saada parem ülevaade neile välja kirjutatud ravimist, selle positiivsest mõjust nende haigusele ning põhjustest, miks tuleks ravimit võtta vastavalt juhistele.

"Tervishoiutöötajad peavad leidma tõhusaid viise, kuidas teavitada patsiente sellest, kui tähtis on ravimite võtmine vastavalt ettekirjutustele. Reumatoid­artriiti põdevad inimesed peavad saama oma haigust kontrolli all hoida, omades paremat ülevaadet sellest, miks nende ravim on vähem tõhus, kui nad seda vastavalt juhistele ei võta," rääkis Wadsworth.
Uuringumeeskond tegi kindlaks võimalikud põhjused, millega selgitada patsientide käitumist. Näiteks patsiendid, kes uskusid ravimi vajalikkust, võtsid seda tõenäolisemalt, nagu ka need, kes muretsesid vähem võimalike kõrvalmõjude pärast. Oluliseks faktoriks oli ka see, kuidas patsiendid oma haigusse suhtusid. Näiteks patsiendid, kes tunnistasid reumatoidartriidi kroonilist iseloomu, mõistsid paremini oma haiguse olemust ja tunnetasid olulist toetust arstide või perekonna poolt, võtsid ka kõige tõenäolisemalt ravimit vastavalt ettekirjutustele.

Uuringus osales 392 Briti Reumatoloogiaühingu registrisse kantud reumatoid­artriidiga patsienti, kes alustasid bioloogilist ravi adalimumabiga ajavahemikus 2007 kuni 2009. Algjoonel fikseeriti patsientide vanus, sugu, psühholoogilised faktorid, haiguse aktiivsus, füüsiline toime ja elukvaliteet, ning mõõtmisi korrati kuue, 12 ja 18 kuu järel. Ravirežiimi järgimist hinnati iga järelkontrolli käigus patsientide poolt täidetava küsimustiku abil.