Henri RuulFoto: Ida-Tallinna Keskhaigla
Keha
7. september 2015, 13:40

Dietoloog Henri Ruul: Inimene peab ise tahtma oma elustiili muuta! (2)

Ida-Tallinna Keskhaiglas patsiente vastu võttev dietoloog Henri Ruul kinnitab, et enamik vastuvõtule jõudnutest on valmis elus muutusi ette võtma ning vajavad vaid juhiseid, kuidas seda teha.

Henri Ruul ise on elanud ja õppinud toitumisnõustamist ehk dietoloogiks Taanis, kus põhjamaiselt karged elu- ning toitumisvalikud igapäevaselt suunda annavad. Üht-teist oleks tema sõnul meil teistelt rahvastelt üle võtta, kuid Ruuli leiab, et ka eestlaste valikud on üpris tervislikud.

Ruuli sõnul on toitumismuutuste juurutamine keeruline, kui muutused ette võtta äkiliselt ning kardinaalselt. Dietoloogi selgitusel on seega mõistlik muudatused ette võtta vaikselt, ükshaaval – sel juhul on nende sisseviimine lihtsam, sest organismile peab andma aega harjuda aegamööda –, siis võib loota, et tulemused on pikemaajalised ning tagasilööke vähem. Kuigi paljud suudavad muutusi lühiajaliselt ellu viia, jõuab enamus (80%) siiski teatud aja möödudes tagasi algusesse. Mõni kaotab lahingu vanadele harjumustele peale kolme kuud, teine peale poolt aastat. Seepärast loob step-by-step, samm-sammult metoodika paremad eeldused püsiva tulemuse saavutamiseks. Lisaks on tugi ja pidev nõu vajalikud ka uute harjumuste juurde pidamajäämiseks.

Dietoloogi sõnul võiksid nõu saamiseks pöörduda tema poole eelkõige krooniliste haigustega kimpusolijad ning ülekaalulised inimesed – need, kel vajadus toitumisnõustamise järele teistest suurem. Meeles tasub pidada, et ülekaal on enamasti millegi tagajärg, mitte vastupidi. Vahel tuleb koostööd teha teiste oma ala spetsialistidega – psühholoogi ning perearstiga, samuti on abiks töötervishoiuarst, kes patsiente edasi vastuvõtule suunab.

Vanem patsient skeptilisem

Kui uurin dietoloogilt, milliste muredega tema poole pöördutakse, kinnitab ta, et patsientide seas on üllatuslikult ka vanemaid inimesi, üle 70-aastaseid. Tullakse reeglina ülekaalu murega, kuid veelgi tähtsam, millele ehk esmapilgul tähelepanu ei osata pöörata, on see, et ülekaaluga võivad kaasuda kroonilised haigused – diabeet, kõrgvererõhutõbi jms elustiilihaigused. Vanemad inimesed on tihti skeptilised, neid on dietoloogi juurde suunanud keegi noorematest sugulastest või arst – küll aga saab kõhklustest jagu, kui selgitada, kuulata ning koos panna paika tegutsemisplaan.
Nooremate patsientide seas on eelkõige huvi tervisliku toitumise vastu – ollakse senisest teadlikumad, kuid tahetakse saada soovitusi ning kinnitust, et ollakse õigel teel. Siiski on ka mureks kehakaal ja muud elustiilihaigused. On sportlasigi, kes soovivad toitumisnõustamist.

Kui patsient saabub nõustamisele, arutatakse temaga esimesel korral läbi, mis mureks, ootused ning soovi korral analüüsitakse kehakompositsiooni – nõnda saab hõlpsalt ülevaate kehast, lisaks info, milliste haiguste tõenäosus on elu jooksul suurem, ja statistilist infot kehakoostise kohta.

Seejärel saab paika panna esmase tegevusplaani. Reeglina kutsutakse patsient tagasi mõne nädala pärast, kuid kohtumiste regulaarsus pannakse paika samuti edasist tegevusplaani ning patsiendi individuaalsust silmas pidades.

Geenid ja elustiil

Millised on aga eestlaste toitumisharjumused, keda probleemid kimbutavad? Siinkohal kinnitab dietoloog, et kindlasti tingivad oma osa geenid, kuid vaid neid ega „rasket konti" ei saa ülekaalus süüdistada. Pigem tasub üle vaadata toiduvalik – tihti tehakse olukorrast tingituna odavam, kuid mitte nii tervislik valik. Samuti mõjutavad meie keha alkoholi liigtarvitamine, suitsetamine, stress ja uneprobleemid. Kõik päeva jooksul kogetu talletub meie organismi ning mõjutab meid seestpoolt.

Kahjuks on nõnda ka lastega. Paraku on nii, et laste toitumisvalikud on suuresti vanemate teha. Seepärast peaksid vanemad mõtlema, et see, mida lauale pannakse, mõjutab laste valikuid, harjumusi ning seeläbi kasvavat organismi. Henri Ruul laste toitumisnõustamisega ei tegele – küll aga soovitab ta vanematele võtta vastutus koduse toidusedeli eest ning olla lastele tervislikuks eeskujuks. „Alustada tuleks ikka iseendast," ütleb dietoloog veendunult. Kindel on see, et muutusi ette võtta pole kunagi hilja ning alustada tasub juba täna – vajadusel dietoloogi abiga.