Enda argielust väljalülitamine, näiteks vannis, leevendab ärevust.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
8. september 2015, 12:34

Kuus lihtsat nippi ärevusega toimetulekuks (2)

Ärevus on füüsiline ja emotsionaalne reageering mõnele arvatavale ohule, mida on kogenud iga inimene. Seejuures ei pruugi ärevust tekitada suured sündmused, ka pisiasjad – näiteks, kui meenub, et mõnele olulisele e-kirjale jäi vastamata – võib meid asjata endast välja ajada.

Kui tegu pole just väljakujunenud ärevushäirega, on mitmeid lihtsaid nippe, mis aitavad ärevusega toime tulla. Lifehack toob välja kuus seesugust.

1. Katkesta tegevused ja naera. See tähendab, et jäta korraks kõik tegevused pooleli ja mõtle millelegi naljakale. Naeratamine ja naermine vähendavad stressi ja hoiavad ka ärevuse eemal.

2. Kasuta värviteraapiat. Iidne ravimeetod värviteraapia aitab ka ärevuse puhul. Kui sul on kalduvus liigsele muretsemisele, kasuta oma kodusisustuses rahustava mõjuga värve ehk sinist, lillat või rohelist. Üldse tasub teadvustada, millised värvid sulle positiivselt mõjuvad, nii saab need enda kasuks tööle panna.

3. Kuula lemmikmuusikat. Muusika kuulamine aitab ärevusest üle saada ja end paremini tunda. Kuula neid laule, mis su tuju paremaks teevad. Kui kardad teisi häirida, hoia kõrvaklapid läheduses – nii saad muusikat nautida igal suvalisel hetkel kas telefonist või arvutist ilma kaaslastele närvidele käimata.

4. Lülita end välja. Hetked, kus sa midagi ei tee, on kulda väärt. Lülita välja kõik elektroonilised vidinad ja lihtsalt ole. Kui see ei ole päevasel ajal võimalik, siis lülita end kõigist maailma hädadest välja õhtul vannis lõõgastudes. Kui lisad vanniveele basiiliku-, aniisi- või kummeliekstrakti, võid olla kindel, et pinged kehas kaovad ja mõtted muutuvad puhtamaks.

5. Mediteeri. Teadlased on kinnitanud, et mediteerimine aitab stressiga toime tulla. Kui üksi mediteerimine tundub tobe, liitu joogakursusega. Joogas on ühendatud füüsiline pingutus, mediteerimine ja hingamisharjutused ehk kõik see, mis aitab ärevusega toime tulla.

6. Söö rohkem oomega-3 rasvhappeid ja B-vitamiini. Et ärevus mõjutab lisaks kehale ka mõistust, tuleks taastumisel turgutada neid mõlemaid. Nii kehale kui mõistusele sobivad ideaalselt toiduained, milles on palju oomega 3-rasvhappeid ja B-vitamiini. Lisaks tasub hoiduda roogadest, mis võimendavad ärevuse sümptomeid ehk lõpeta igasugune suhkru, töödeldud toitude ja kofeiini tarbimine.