Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. september 2015, 15:50

Neli fakti, kuidas kehv paarisuhe su tervist rikub

Muinasjutte ei ole olemas – igal paarisuhtel on omad tõusud ja mõõnad. Üldteada on fakt, et toetav suhe on hea inimese tervisele ning tugevas paarisuhtes olevad inimesed elavad kauem. Kui paarisuhe jääb mõõnaperioodi pikemaks ajaks, riskid aga otseselt oma tervisega.

Livestrong toob välja neli fakti, kuidas kehv paarisuhe su tervist rikub.

1. See nõrgendab su immuunsüsteemi. Teadlased on uurinud pikaajalise mürgise suhte mõju inimese immuunsüsteemile ja jõudnud tulemusele, et kehv paarisuhe nõrgendab inimese immuunsüsteemi ning see tähendab, et sa oled sageli haige.

2. See tõstab su kaalu. Paljud inimesed vaigistavad ärevust söömisega, kõike seda rahutu suhe aga põhjustab. Emotsionaalne söömine aga tähendab enamasti kõrge kalorsuse ja madala toiteväärtusega roogade õgimist, mis omakorda tõstab kehakaalu ning toob kaasa kõik ülekaalulisest tulenevad terviseprobleemid.

3. See viib sult une. Paljud unehäireid kurtvad inimesed on päevasel ajal erinevate konfliktidega ja ärevusega kimpus. Ebaterve paarisuhe põhjustab neid enam kui küll. Tasub meeles pidada, et vähem kui kuus tundi öist und suurendab tõenäosust enneaegselt surra, rääkimata riskist haigestuda Alzheimeri tõppe, diabeeti või südame-veresoonkonnahaigustesse.

4. See viib sind depressiooni. Pingelises suhtes olevad inimesed kogevad rohkem ärevust ja depressiooni, kui armastavat ja toetavat suhet kogevad inimesed. See omakorda toob kaasa madalama enesehinnangu ning muudab su vastuvõtlikumaks paljudele haigustele ja kroonilisele põletikule.