Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
9. september 2015, 12:14

Diabeeti põdev laps peab saama liikuda

Kristi Peegel Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingust kinnitab, et 1.tüüpi diabeeti põdevale lapsele on liikumine nii vaimselt karastav kui ka füüsilist vormi parandav.

„Spordis eduelamust kogeval lapsel tõuseb eneseusk, positiivsed emotsioonid viivad järgmise saavutussoovini. Kindlasti ei tohi diabeeti põdevat last spordist eemale hoida, vaid nii vanemad, õpetajad kui treenerid peaksid lapsi just innustama, suunama ja toetama nii liikumisel kui sportimisel," selgitab Peegel.

Ta teab, et sporti armastav ja harrastav laps õpib järgima oma enesetunnet ja hoidma ka oma veresuhkrud korras, kuna eduelamuse kogemine just korras veresuhkrunäiduga on hea tunne .

Peegel soovitab vanematel diabeeti põdevate lastele spordiala valikul analüüsida lapse tugevusi ja pidada nõu ka treeneritega, võttes arvesse nii lapse eeldused kui ka tervisliku seisundi.

„Lisaks ala valikule oleks mõistlik kaaluda, kas lapsest peaks tingimata saama tippsportlane või on täiesti aktsepteeritav olla heas vormis harrastussportlane. Tuleb vaid teada, et hästi hoitud 1.tüüpi diabeet ei takista mitte ühegi alaga tegelemist, seda ka tipptasemel," innustab Peegel.

„Tahaks öelda, et las ala valib ise lapse. Mõnele lapsele ei sobi nt ujumine või jalgrattasõit, sest veresuhkur kukub kiirelt madalale ja muudab treeningud lapse elule ohtlikuks. Aga võib olla ka vastupidi, et veresuhkur tõuseb teisel lapsel samade aladega väga kõrgeks, mängu tulevad hormoonid, kolmandale sobivad just need alad ideaalselt. Oluline on leida ala, kus kohtuvad lapse eeldused, turvaline tervislik seisund ja rõõm sporditegemisest," julgustab ta kõiki leidma endale just selle õige ala.