Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. september 2015, 16:00

Viis seksimisega kaasnevat terviseriski (1)

Seksi turvalisemaks ja meeldivamaks muutmiseks on välja mõeldud mitmeid vahendeid, mis võivad tervisele aga hoopis kahjulikult mõjuda.

1. Suguhaigused. Kondoomid võivad probleeme tekitada isegi siis, kui sul ei ole lateksi vastu allergiat, kirjutab AOL News. Hiinas toodetakse nimelt massiliselt võltskondoome, mille kasutajatel puudub igasugune garantii, et need suguhaiguste vastu ka tegelikkuses kaitset pakuvad. Nakatumise riski suurendab see, et paljusid võltskondoome libestatakse lateksit lõhkuva taimeõliga. Seega – kui kondoom tundub õline ja lõhnab imelikult, ära seda parem kasuta.

2. Ohtlikud materjalid. Plastikusse lisatakse sageli ftalaate ehk aineid, mis muudavad selle pehmemaks. Paraku seostatakse neid aineid paljude tervisehädadega, ka on neid seostatud beebide väärarenguga. Ftalaate leidub majapidamises kõikjal, paraku võivad neid sisaldada ka vibraatorid. Kuna see aine imendubki organismi ennekõike läbi naha või limaskesta, tasub sellistest seksimänguasjadest oma tervisele mõeldes eemale hoida.

Eelistada võiks silikoonist tehtud vidinaid, kuid neid ei tohiks jälle pesta antibakteriaalsete seepidega – väga tugevad seebid võivad hävitada ka tervisele kasulikud bakterid.

3. Allergia. Kui kondoomi kasutades tekib lööve, sügelustunne, hingamisraskused või hakkavad silmad vett jooksma, siis võib sul olla lateksi suhtes allergia või ülitundlikkus.

4. Sobimatud libestid. Ebamugavustunde intiimpiirkonnas võib esile kutsuda ka libesti. Õnneks on neid erinevaid, kui üks ei sobi, proovi mõnda teist. Arstid soovitavad eemale hoida spermitsiidset libestusainet Nonoxynol-9 sisaldavatest toodetest, kuna need võivad suurendada HIVi nakatumise riski.

5. Patused snäkid võivad muutuda ohtlikuks. Kui plaanid kallimale voodisse maasikaid vahukoorega serveerida, pea hoogu – voodis võib erutus kombed viia, kuid palasid alla kugistades tekib lämbumisoht.