Esimene ja kõige lihtsam variant püüda tüütustest lahti saada on näiteks kammida pead tiheda kammiga.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. september 2015, 14:21

Täitõvest saab tänapäeval lahti kiiresti ja valutult

Möödas on ajad, mil täitõbe peeti vaid mustusest tulenevaks probleemiks. Ka tänapäeval enamasti suurtes lastekollektiivides leviv täimure ei ole õnneks ületamatu ning õige ravi korral saab tüütutest tegelastest lahti kiirelt ja efektiivselt.

Perearst Jane Ott kinnitab, et täi nakkuse võib saada igaüks, sõltumata soost, vanusest ja sotsiaalsest kuuluvusest ka piinliku puhtuse pidamise korral. "Täid ei hüppa, ei lenda, neid ei levita koduloomad, neisse nakatutakse enamasti otseselt pea-pea kontaktil täitõve haigega," räägib ta.

Oti sõnul esineb täitõbe sagedamini 3-11 aastastel lastel, kes nakatuvad otseses kokkupuutes teiste laste peadega või kammide, patsikummide ning mütside vahendusel.

„Arvatakse ka, et peatäide esinemissageduse suurenemise põhjustajaks on globaalne kliima soojenemine. Soojem ilm ja lumevaesed talved ning rohked vihmased ilmad sunnivad lapsi rohkem aega toas veetma - täide levikuks on need väga soodsad tingimused," räägib perearst.

Kuidas täidest lahti saada? „Esimene ja kõige lihtsam variant püüda tüütustest lahti saada on näiteks kammida pead tiheda kammiga. Kõrvatagustes ja kuklas on tavaliselt tingusid juuste küljes märgata, näha kratsimise jälgi ning naha punetust," õpetab Ott lisades, et täitõbi ei avaldu nakkuse saades koheselt - nahk hakkab sügelema alles mitu nädalat pärast nakatumist. Ning et nakkust ei avastata koheselt, vajavad kõik pereliikmed regulaarset kontrollimist. Ka korduva nakatumise vältimiseks tuleks kõiki pereliikmeid korraga ravida.

„Samuti võiks vanemate väga kiiret elutempot arvestades teha lastekollektiivis regulaarset kontrolli. Kasvõi rangelt iga nädal vaadata üle kõik lapsed. Nii tehti ühes lastekollektiivis, kus kuidagi ei saadud kuude viisi täidest lahti," soovitab Ott.

Ka Euroapteegi peaproviisor Aleksandra Trahhatšjova kinnitab, et tavaliselt levivad peatäid otseselt pea-pea kontaktil täitõve haigega. Samas soovitab ta taasnakatumise vältimiseks pesta haigega kontaktis olnud riideesemed – mütsid, sallid, kraegua riided, voodipesu - pesumasinaga vähemalt 60 kraadise programmiga. Masinpesuks mitte sobivaid esemeid soovitab ta hoida vähemalt 2 nädalat suletud kilekotis või viima keemilisse puhastusse. "Juukseharju, kamme ja patsikumme tuleks samuti töödelda kõrgel temperatuuril või siis lihtsalt need ära visata," lausub ta. Ning kindlasti tasub abi küsida apteegist – seal osatakse soovitada täide tõrjeks tänapäevaseid ja efektiivseid vahendeid.