Foto: MEELIS TOMSON
Keha
12. september 2015, 12:02

Nahk ootab sügiseti eriti hella kohtlemist

Kui suvel polnud eriti aega ega tahtmist kreemipotsikutega mässamiseks, siis sügisel küsib nahk seda enam poputamist. Paljud inimesed avastavad pärast päikeseküllast suve näolt ka ebameeldiva üllatusena sinna tekkinud pigmendilaigud.  

Kosmeetik Eva Miller rõhutab, et just järjekindlus naha eest hoolitsemisel on põhiline ilu võti ning ennast ei maksaks hooletusse jätta. Sügiseti on inimesed tema sõnul hädas naha liigse kuivuse ja ei-tea-kust ilmuvate vistrikega. Nimelt on suvesoojuselt rohkem sisehooajale üleminek nahale suur stress ning see väljendub erinevates probleemides. Sügisel algavad mured naha kuivusega. See ei ole probleemiks vaid loomupäraselt kuiva nahaga inimestele, vaid ka neil, kel nahk on tegelikult rasune. 

Olenevalt tüübist vajab kuivusele kalduv nahk täiesti erinevaid hooldusvahendeid: rasune nahk küsib niisutavat kreemi, kuid kuiv ja õhuke nahk ei oska nagu midagi sellise kreemiga peale hakata – nahk „kisub“ ja on kuiv ka pärast kreemitamist. Sellepärast vajabki kuiv nahk pigem toitvat kreemi. Hästi sobib kasvõi naturaalne näoõli (astelpaju, kibuvitsa, kuningakepi jne) apteegist või ökopoest. Hea oleks võtta ette ka seerumikuur, mis võiks kesta umbes 10 päeva.

Suvine päike, tuul ja merevesi võivad pahandust teha ka juustele, muutes need kuivaks ja harunenuks. Oma pikkadest juustest sellepärast siiski loobuda pole vaja, vaid nüüd on aeg juukseid rohkem hellitada – teha neile maske või kasutada juukseõlisid. 

Tõhus koorimine happega

Kodusest koorimisest tõhusam on happekoorimine, mida tehakse ilusalongides. Sügis on selle protseduuri ettevõtmiseks ideaalne aeg, sest pärast koorimist on mõne aja jooksul vaja tingimata hoiduda päikese võtmisest.

Happekoorimine on iseenesest väga lihtne, lühike, kuid tõhus protseduur, mis aitab lahti saada väga erinevatest iluvigadest. Enne protseduuri tasuks kosmeetikuga kokku leppida, millisest probleemist vabaneda soovitakse. Nimelt saab happekoorimisest leevendust nii pigmendilaikude, kortsude kui ka vistrikulise naha puhul.  Kuigi protseduur ise on lühike, võib nahk ca 5 päeva jooksul pärast seda veel kergelt ketendada. Kuu aja jooksul pärast happekoorimist soovitab Miller hoiduda päikese kätte minemisest ning saunas käimisest. „Minnes värskelt happega kooritud nahaga päikese kätte, võivad pigmendilaigud uuesti tagasi ilmuda,“ ütleb ta. Samas on happekoorimine tema sõnul pigmendilaikude puhul, millega naised aina enam jännis on, tõhus ja toimiv abivahend. Tõsi – kui pigmendilaikudest on õnnestunud lahti saada, siis edaspidi tuleks päevitamisest hoiduda, sest neil on kuri kalduvus taas tekkida. 

Jälgi oma sünnimärke

Piltlikult öeldes peab oma sünnimärkidest olema kogu aeg detailne ülevaade – ega mõni neist ei ole hakanud suurenema, värvi muutma või veritsema. „Kui midagi taolist märkate, tuleb kohe minna arsti juurde, mitte jääda ootama, et ehk saab sünnimärk ise „terveks“,“ ütleb Miller. „Kindlasti ei tohi ise sünnimärke näppida ega neid vigastada ning kui mõni neist asub kohas, kus näiteks riideservaga pidevalt ära hõõrdub, tasuks arstiga nõu pidada sünnimärgi eemaldamise suhtes.“

 

Hoia päevitust kauem nahal!

  • Küsi apteegist toidulisandeid, mis pikendavad päevituse püsimist.
  • Koori nahka ka suvel, sest siis tekib püsivam päevitus.
  • Kasuta isepruunistavat kreemi. Selle abil saad jumekas olla aastaringselt.
  • Väldi kindlasti solaariumit.

 

Lihtne test nahatüübi määramiseks

Tõmba hommikul puhta sõrmega õrnalt üle puhta näonaha.

Sõrm libiseb takistuseta = normaalne nahk

Sõrm takerdub = rasune nahk

Sõrme liikumine tekitab ärritust = kuiv või tundlik nahk

Sõrm takerdub mõnes näopiirkonnas = segatüüpi nahk

 

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (sügis 2015), mis on tasuta saadaval BENU apteekides nii eesti kui vene keeles.