Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. september 2015, 15:41

Koori ja kreemita: Suvest räsitud juuksed ja nahk korda (4)

Võttes viimast puhkusereisidelt ja suve päikeselistelt päevadelt on igaüks meist pruuni jumet soovides oma nahale ning juustele liiga teinud. Mis aitaks kuiva naha ning rabedad juukseotsad enne sügist taas särama lüüa?

Glow Make-Up Eesti jumestaja Zoja Nova sõnul oleks kõige õigem kahjustusi üldse vältida. „Enne suve võiks varuda SPF kaitset nii nahale kui ka juustele," soovitab Zoja Nova tulevaks aastaks.

Tänavu tuleb aga arvestada sellega, et suur kogust päikest lühikese aja jooksul on nahale ja juustele eriti koormav ehk iga kehvade ilmade tõttu ette võetud puhkusereis on neid räsinud.

Niisutamine ja maskid aitavad

Kuidas naha niiskus ja tasakaal tagasi saada? „Nahka võiks kord nädalas koorida ja pärast seda kasutada sügavalt niisutavat seerumit, igapäevaselt tavalist päevakreemi vastavalt nahatüübile," õpetab ta lisades, et nahahooldusel on oluline järjepidevus ning naha vajaduse tajumine. Selle ületoitmine võib hoopis karuteene teha.

Hooletusse ei tohiks jätta ka juukseid, millele on tänapäeval mitmeid koorimisvahendeid saada. „Juustele aitab mask, mida võib palsami asemel teha iga peapesu järgselt. Kord nädalas võiks maski peas hoida kauem, sooja rätiku sees, et selle toime oleks sügavam.

Kuid samas tuleb jälle arvestada juuksetüübiga, sest ületoitmisel muutuvad juuksed raskeks ja kipuvad kiiresti rasvaseks minema," hoiatab Nova sära ja tervise taastamisega piiri pidama.

Lisaks on väga oluline roll toitumisel. „Vähem töödeldud toitu ja rohkem vedelikku - inimese keha koosneb keskmiselt 60-70% vest ning veetaseme normis hoidmine aitab ka nahka niiske ja elastsena hoida," selgitab Nova.

Ka on jumestaja sõnul nahale suur mõju C-vitamiinil. „See aitab nahal loomulikult kollageeni ja elastiini moodustada. Naha noorus aga sõltubki aga neist ainetest," rõhutab Nova lisades, et õigeim on end järjepidevalt hooldada ja kaitsta, sest kiiret tulemust lubavad hädaabitooted ei ole pikas perspektiivis head.

Ravimid ja vitamiinid ei ole lahendus

Nova sõnul on tegelikult kõik väga lihtne, kuigi inimloomusele on omane otsida keerulisi ja kalleid skeeme. „Tegelikult piisab, kui kuulame organismi ja sisetunnet. Suur isu erineva jama järele ei käi organismi vajaduste alla. Seepärast tasuks õppida vahet tegema – mis on vajalik ja mis lihtsalt meele hetkesoov," soovitab Nova, kelle sõnul kasutatakse tänapäeval väga palju sõltuvust tekitavaid toimeaineid nii toodetes kui toidus. Nii soovitab ta erinevate vitamiinide ja rohtude tarbimise asemel pigem muuta tervislik eluviis harjumuspäraseks ehk püüda igapäevaselt tervislikult toituda ja liikuda. Ning kindlasti ei tohiks kokku hoida täisväärtusliku une arvelt.