Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
10. september 2015, 11:22

Epilepsiasse haigestumine on tõusutrendis. (1)

Lapseea epilepsial on kaugmõjud täiskasvanueale. "Epilepsiaga inimesed hindasid ühes uuringus oma vaimset ja füüsilist tervist nõrgemaks kui terved, nad olid vähem haritud, neil oli vähem lähisuhteid ja lapsi," rääkis TÜ Kliinikumi lastekliiniku lasteneuroloog Ulvi Vaher Kliinik 2015 konverentsil lapseea epilepsiast nentides, et haigus on tõusutrendis.

Epilepsia on tema sõnul heterogeenne haiguste grupp, kus epileptilistele hoogudele võivad kaasuda käitumuslikud ja arengulised probleemid. "On teada, et epileptilistel hoogudel on arenevale ajule negatiivne mõju," vahendab portaal Meditsiiniuudised neuroloogi.

Haigus on tema sõnul tõusutrendis, mida näitas hiljutine USA uuring. "Kindel suundumus on see poiste juures ja eriti suur on epilepsia esinemissagedus esimesel eluaastal," lisas Vaher. Sarnast trendi näitavad ka Eesti uuringud.

"Kui ­uuriti, mis on üldise halva tervise eraldiseisvaks põhjuseks, siis leiti seos sellega, milline oli intelligentsuse tase ja enesehinnang 11 aasta vanuses."

Epilepsia kaugtulemusi mõjutab ka diagnoosi hilinemine, uuringus hilines see 41% juhtudest."Neil lastel olid madalamad arengutestide skoorid eelkoolieas ja hiljem oli madalam ka intelligentsuse koefitsient võrreldes lastega, kes said diagnoosi keskmiselt 2 nädala jooksul," tõdes Vaher.

Diagnoosi hilinemine võib olla põhjustatud sellest, et esmalt (67% juhtudest) ei tunne lapsevanemad haigust ära; esmatasandil diagnoositakse mõni muu põhjus/haigus; ka neuroloogi poole pöördumisel esineb diagnoosi edasilükkumist ning 15%-l on põhjuseks pikad järjekorrad kas eriarstile või EEG-uuringule.