Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
11. september 2015, 14:00

Neli viisi, kuidas stress sulle kasulikult mõjub (2)

Sageli arvatakse, et just tänapäevasele elule on kõrge stressitase iseloomulik. See on aga ilmselge vale – stress on tuhandeid aastaid olnud inimeste igapäevaelu saatjaks ning võib mõnikord isegi kasulikuks osutuda.

Huffington Post toob välja neli viisi, kuidas kardetud stress inimesele tegelikult kasulikult mõjub.

• See aitab parandada mälu. Igaüks on lapsena kogenud, kuidas suulise vastamise ajal vastused justkui iseenesest meenusid. Seda seletatakse aju reageeringuga stressile ehk stressihormoonid suurendavad erksust ja tähelepanelikkust just siis, kui seda on tõesti kõige rohkem tarvis. Siiski ei maksa stressiga üle pingutada, sest pikka aega kestes kipub see keha kurnama.

• See turgutab immuunsüsteemi. Tundub uskumatu, kuid õiges koguses stressi võib aidata eha haiguste eest hoida. Piirid on aga siiski hägusad, sestap ei tasu end tugevama immuunsüsteemi nimel liialt stressirohketes olukordades proovile panna.

• See tõstab tööviljakust. Edukad töötajad oskavad muuta stressi positiivseks energiaks. Kui töö ei tekita mingisugust stressi, ei pruugi inimene selle tegemisel üldse pingutada ning tulemused on ilmselgelt kesisemad.

• See muudab elu huvitavamaks. Stressirohkesse olukorda sattudes peab inimene võtma vastu väljakutse. Näiteks – esimesele kohtumisele minnes tuleb maha suruda hirm inimese ees, keda hästi ei tunta. samas võib nii see inimene kui kohtumine osutuda äärmiselt sümpaatseks. Seega tasub meeles pidada, et õiges koguses stressi võib elukvaliteeti parandada.