Mobiilne nahavähikabinet teeks nahaarstiteenuse kättesaadavaks inimestele kõikjal Eestis.Foto: Eesti Vähiliit
Keha
14. september 2015, 11:16

Eesti Vähiliit alustab heategevuskampaaniat mobiilse nahakabineti ostmiseks

Iga päev avastatakse Eestis 3 nahavähi juhtu ja viimase 10 aasta vältel on haigestumus melanoomi Eestis kasvanud lausa poole võrra, teatab Eesti Vähiliit. Et nahavähki haigestumine suureneb üha, alustab Eesti Vähiliit heategevuskampaaniat mobiilse nahakabineti ostmiseks.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ning 65 naisel 100 000 inimese kohta.

Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist.

Kuigi nahamelanoom näitab üha enam agressiivset vormi, on tähtis teada, et varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda. Kuid enamikes Eesti väikelinnades nahaarstide vastuvõtte ei toimu ja inimesed ei pääse õigeaegselt arsti juurde.

See on põhjuseks miks Eesti Vähiliit alustab Eesti Nahaarstide Seltsi heakskiidul heategevuskampaaniaga ja kogub aidata soovijatelt annetusi uue mobiilse dermatoloogilise diagnostika kabineti ostmiseks, mis hakkab sõitma mööda Eestimaad, et kiirendada inimeste õigeaegset jõudmist nahaarsti juurde.

Heategevus on Eesti Vähiliidu 23 tegevusaasta jooksul olnud liikumapanevaks jõuks. 2009. aastal hakkas tänu sellele Eestimaa teedel sõitma vähiliidu mammograafiabuss, mis on Lõuna- ja Kesk-Eestis oluliselt tõstnud naiste rinnavähi sõeluuringus osalemise protsenti.

Kui sina soovid anda oma panuse mobiilse nahakabineti ostmiseks, saad helistada annetustelefonile nr. 900 1013, annetuse suurus on 10 eurot, või teha ülekande MTÜ Eesti Vähiliidu arveldusarvele EE562200221002163986.