Rasestumisvastane implantaatFoto: Qvalitas
Lapsed
14. september 2015, 12:05

Kümme olulist fakti rasestumisvastase implantaadi kohta

Ka Eestis on üha populaarsem rasestumisvastane vahend etonogestreeli sisaldav käevarre naha alla paigaldatav implantaat. Qvalitas Arstikeskuse naistearst Katrin Seidleberg toob välja implantaadi kohta kümme olulist fakti.

1. Ainult kollaskehahormooni sisaldavat nahaalust implantaati võivad kasutada kõigis vanuserühmades naised, sest see sobib nii sünnitanud kui ka mittesünnitanud, samuti rinnaga toitvatele naistele, kes vajavad tõhusat rasestumisvastast vahendit mõne aasta jooksul.

2. Implantaat sobib ka neile, kellele naissuguhormooni östrogeeni sisaldavad vahendid nagu näiteks pillid, tuperõngas, plaaster selles sisalduva östrogeeni tõttu on vastunäidustatud.

3. Nelja sentimeetri pikkuse ja kahe millimeetrise läbimõõduga nahaaluse implantaadi puhul on vahendi toimeaine paigutatud väikesesse n-ö pulgakesse, millest see aja jooksul kindlas hulgas vereringesse läheb. Selle hormooni toimel pärsitakse ovulatsioon munasarjas ning preparaadi rasestumisvastase toime.

4. Implataadi efektiivsus on sama kõrge kui teistel hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel ehk 99%.

5. Arst paigaldab implantaadi spetsiaalse aplikaatori (nõela) abil naha alla õlavarre siseküljele, küünarliigesest umbes 10 cm kõrgemal, kuhu see võib jääda kuni kolmeks aastaks. Paigaldamine pole valulik, eelnevalt nahk tuimastatakse.

6. Et pulgakest uuesti kätte saada, tuleb nahale teha mõnemillimeetrine lõige, samuti kohaliku tuimastusega. Implantaadi eemaldamise järel taastub viljakus paari nädala jooksul ning soovi korral võib naine kohe rasestuda.

7. Kuna tegemist on vaid kollaskehahormooni sisaldava vahendiga, ei kaasne implantaadi paigaldamisel venoosse trombemboolia, südamelihase infarkti ja insuldi suurenenud riski ega ka luutihedust.

8. Implantaati võivad kasutada ka naised, kelle kehamassiindeks on enam kui 30.

9. Vastunäidustuseks etonogestreeliga implantaadi paigaldamisele on rinnavähk, äge süvaveenide tromboos, südamelihase infarkt, ajuinsult, raskekujuline auraga migreen, maksatsirroos ja maksavähk.

10. Etonogestreeliga implantaati saab sarnaselt teiste hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega osta apteegist retsepti alusel. See on lülitatud soodusravimite nimekirja haigekassas kindlustatutele.