Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. september 2015, 17:00

Nutiseadmete kasutamine enne uinumist tapab sind aegamisi (13)

Paar sajandit tagasi ei olnud inimesed kunstlikust valgusest isegi kuulnud. Nad põletasid küünlaid ja läksid magama siis, kui päike loojus. Tänapäeval lubab tehnika areng inimestel üleval püsida aga nii kaua, kui vähegi soovitakse. See on kaasa toonud aga depressiooni ja unetuse epideemia.

Teadlaste hinnangul ei ole see juhus – statistika järgi kasutab 95% Ameerika inimestest enne magamaminekut erinevaid elektroonilisi vidinaid ning ohtralt on seal ka inimesi, kes kannatavad depressiooni ja unetuse all, kes saavad sõba silmale vaid unerohtu või antidepressante kasutades, kirjutab Healthy Life Tricks. Depressioon ja unetus on aga väga paljude tõsiste, ka surmaga lõppeva võivate haiguste riskiteguriteks.

Põhjus, miks telefoni ja arvuti kasutamine enne uinumist sind aegamisi tapab, on see, et kunstvalgus pärsib käbinäärmes melatoniini tootmist. Melatoniin on peamine une ja ärkveloleku tsükleid reguleeriv hormoon.

Selleks, et käbinääre saaks melatoniini toota, peab inimene olema pimeduses. Siis saab inimese kehas oluline ööpäevarütm toimida. Kui selles on häireid, ohustab inimest hiljutiste uuringu kohaselt vähk, teist tüüpi diabeet, ainevahetushäired, südame isheemiatõbi ja ülekaalulisuski. Nende tõbede ärahoidmiseks võiks igaüks tagada, et keha suudaks piisavalt melatoniini toota. Seda enam, et tegu on võimsa antioksüdandiga, mis hoiab ka immuunsüsteemi tugeva ning aeglustab vananemisprotsessi.