Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
15. september 2015, 15:40

Seks: mitte lihtsalt hea, vaid hea sinu tervisele! (17)

Teadlased koguvad üha rohkem tõendeid selle kohta, et mida rohkem seksi sinu elus on, seda parem on see elu ehk parafraseerides üht vana Guinessi õlle reklaamlauset: Seks ei ole mitte lihtsalt hea, vaid see on hea sinu jaoks.

Tõsi, teadlased küll teavad, et tervemad inimesed on seksuaalselt aktiivsemad, kuid nad ei oska veel öelda, kas hea tervis on rohkema seksi eelduseks või et seksil on tugev positiivne mõju tervisele, vahendab NBC News. Üks on aga küll selge, et eeldatav kasu tervisele tähendab eelkõige monogaamseid suhteid või siis ka sooloseksi, ohtralt sekspartnereid tähendab seksiga kaasnevaid riske ning nendest on tervisele tõenäoliselt rohkem kahju kui kasu.

Seni, kuni teadlased ei asu väitma, et palju seksi kahjustab tervist, ei ole seksides midagi kaotada. Igatahes - olgu siin ära toodud kuus seksi kasulikku mõju tervisele.

1. Seks kergendab stressi ja depressiooni. See kehtib ennekõike partneriga seksist rääkides – hiljutise uuringu kohaselt mõjub sperma naistele antidepressandina. Ilmnes, et naistel, kes seksisid ilma kondoomita, oli vähem depressiooni märke võrreldes kondoomi kasutavatest või seksist üldse hoiduvatest naistest. Teadlaste hinnangul on see tõend sellest, et läbi tupe seina omandab organism pärast seksi veel mitmeid tundi spermas sisalduvaid aineid. Ning sperma on hea kraam, see sisaldab näiteks tsinki, kaltsiumi, kaaliumi, fruktoosi ja valke.

2. Seks leevendab valu. Orgasm, õigupoolest selle ajal vallanduv hormoon oksütotsiin, on võimas valuvaigisti. Uuringute andmeil hindasid valu käes vaevlevad inimesed pärast seksi oma valu tugevust oluliselt madalamaks.

3. Seks hoiab südame terve. Uuringud on teinud kindlaks, et meeste orgasmid võivad alandada neil vererõhku. Teise hiljutise uuringu kohaselt oli oma meestele suuseksi pakkuvatel naistel väiksem risk rasedusaegseks kõrgeks vererõhuks.

4. Seks aitab eesnäärmevähiriski madalal hoida. Viimastel aastatel kinnitavad paljud uuringud seda, et mida rohkem mees ejakuleerib, seda parem see talle on. Nüüd toob Journal of American Medical Association välja, et sage ejakuleerimine vähendab ka eesnäärmevähi riski.

5. Seks aitab haavadel paraneda. Mitmed katsed on näidanud, et seksimisel vallanduv hormoon oksütotsiin aitab isegi kõige kangekaelsematel haavanditel, nagu seda näiteks peavad kogema diabeetikud, paraneda.

6. Seks aitab vananemisega võidelda. Seks hoiab inimese vormis ja aitab tänu kõigele eelnevale võidelda vananemise märkidega.