Kui tekivad häired näiteks urineerimisel, mis on sagedasemaid põhjuseid, millega patsient arstide juurde satub, võib eesnäärme raviks olla liiga hilja.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. september 2015, 09:05

Eesnäärmevähist on saanud krooniline haigus. Seega, mehed, ruttu arsti juurde! (15)

"Viimastel aastatel on eesnäärmevähi ravis toimunud murranguline areng, mis võimaldab metastaatilisest eesnäärmevähist rääkida juba kui kroonilisest haigusest," kinnitab Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloog Helis Pokker.

„Täna on meil juba võimalik valida erinevate ravimite vahel, mis on suutelised muutma haiguse kulgu isegi siis, kui on tegemist metastaatilise ehk kaugele arenenud eesnäärmevähiga," rääkis Helis Pokker. „Palju on muutunud ka kiiritusravis – võimalused on laienenud näiteks koesisese kiiritusravi osas ja ravi on võimalik suunata palju täpsemalt kasvaja piirkonda, mille tulemusel väheneb kõrval olevate kudede kahjustus."

 „Kõige olulisem aspekt siinkohal ongi just patsiendi elukvaliteedi tõus – isegi kui me täna ei suuda kaugele arenenud eesnäärmevähist täielikult terveks ravida, saame rääkida efektiivsemast ravist, pikemast elulemusest ja palju paremast enesetundest patsiendi jaoks," selgitas Pokker.

Eesnäärmevähk on Eestis meestel enim diagnoositud kasvaja, igal aastal avastatakse meil ligi 1000 uut eesnäärmevähi juhtu. Eestis on suremus eesnäärmevähki üks Euroopa kõrgemaid. Arstid saavad patsientide jaoks rohkem ära teha, mida varem nad arsti juurde jõuavad.

Julgustamaks mehi andma PSA-testi, mis võimaldab vähiriski avaldada varakult ja võib päästa elusid, korraldab Eesti Uroloogide Selts ja Eesti Onkoloogide Selts täna kell 16 – 18 Tallinnas Olümpia hotelli konverentsikeskuses infopäeva „Eesnäärmevähk kui krooniline haigus“, kuhu on oodatud kõik huvilised.