Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. september 2015, 15:20

"Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis."

Aktiivse elustiili valem

Mul on puhkamisega väga isiklik suhe, ma räägin selle vajalikkusest pea kõikidele patsientidele.

Olen alati olnud üliaktiivne, peale põhitöö oli mul pikka aega üks vabakutseline töökoht ja tegutsesin aktiivselt kahes organisatsioonis. Praegu olen kodune, aga tööd on siingi palju. Paljud mu sõbrad imestavad, kuidas ma jõuan. Ja mulle pole selline elustiil kunagi raske olnud, sest aastaid olen pidanud hingamispäeva – ühte kindlat päeva (laupäeva), kus ma kunagi tööasjadele ei mõtle. Lisaks iga päev üks-kaks tundi endale (või perele ja headele sõpradele).

Selleks, et olla aktiivne, on vaja korralikult ja REGULAARSELT puhata, siis teab organism juba ette, millal ta puhkust saab. Näiteks reede õhtuti tunnen, kuidas lihased lõõgastuvad ja ma muutun hoopis rahulikumaks. Seevastu laupäeva õhtul lähevad mõtted jälle igapäevategemiste juurde ja ma muutun aktiivsemaks. Seda kõike justkui iseenesest.

Vahel tunnen ääretut laiskust. Seda enamasti siis, kui olen öösel liiga vähe maganud või kui olen mõne tegevusega üle pingutanud. Mu elu muutus täiesti, kui õppisin seda laisklemist puhkamiseks nimetama – kadusid süümepiinad. Kui tahad olla aktiivne, tuleb peale puhkamise korralikult süüa. Nii, nagu keha küsib, ja oma keha tuleb osata kuulata. Kui me üldjoontes tervislikult toitume, hakkab ka keha väga täpselt küsima vajalikke aineid: tekib isu kindlate toitude järele.

Üleväsimus viib meeleolu alla. Ja siit on lihtne – ja täiesti õige – järeldada, et üks osa õnne valemist on piisav puhkus. Mida suurem on stress, seda rohkem vajab inimene puhkust. Paraku tehakse sageli vastupidi: varastatakse väärtuslikke unetunde.

Minu aktiivse elustiili valem:

1) puhata regulaarselt ja piisavalt,

2) uinuda ja ärgata alati kindlal kellaajal, magada vähemalt 7 tundi,

3) toituda tervislikult, vajadusel keha kuulates,

4) olla füüsiliselt aktiivne,

5) olla õnnelik, hoida oma mõtted korras.