Kui kehas olev östrogeeni tase langeb, muutuvad karvad kaenla all, kubemes ning jalgadel hõredamaks.Foto: Vida Press
Keha
18. september 2015, 10:07

Mis juhtub sinu peast allpool asuvate kehakarvadega vanemas eas? (3)

Me kõik teame, et karvad, mis kasvavad peas, muutuvad kord halliks. Kuid kuidas on lood teiste kehakarvadega, kas neid ootab ees sama saatus? 

Meditsiiniprofessor, dermatoloog Rebecca Kazini sõnul on karvadel, mis asuvad kaelast allpool, täiesti oma moodus vananemiseks, kirjutab Woman's Health. 

Kõik karvad, mis hakkavad kasvama puberteedieas, sõltuvad terve ülejäänud elu hormoonidest. Kui kehas olev östrogeeni tase langeb, muutuvad karvad kaenla all, kubemes ning jalgadel hõredamaks. Kazini sõnul märgatakse seda esmalt jalgade ning kaenlaaluste karvade puhul. 

Lisaks mõjutab karvade tihedust ka meie naha seisund. "Nahk muutub vananedes õhemaks, mistõttu on karvasibulal vähem toitaineid saadaval," selgitas Kazin. 

Kui sa nüüd arvad, et vanas eas pole raseerijat enam tarvis, siis eksid. Dermatoloogi sõnul hakkavad karvad hormonaalsete muutuste tõttu siiski teatud piirkonnas sel ajal just eriti aktiivselt vohama. Küllap oled märganud, et vanematel inimestel on jonnakaid karvu just näopiirkonnas. Sellest ei pääse ka naised. Selle põhjuseks on testosteroonitaseme tõus. 

Ning jah, ka kõik teised karvad lisaks juustele, muutuvad kord halliks.