Eestis on laste üldine vaktsineerimistega hõlmatus viimastel aastatel veidi langenud, kuid ametnike hinnangul veel piisav, et hoida ära vaktsiin-välditavate nakkushaiguste levik ning haiguspuhangud.Foto: Vida Press
Lapsed
18. september 2015, 10:25

Eestis lapse vaktsineerimata jätnud vanemaid karistused ei ähvarda (40)

Üleeile teatas Austraalia valitsus otsusest vähendada nende vanemate, kes on oma lapsed jätnud erinevate haiguste vastu vaktsineerimata, sotsiaaltoetusi. Eestis selliseid sanktsioone ette näha pole.

"Olgugi, et vaktsineerimine on vaktsiin-välditavate nakkushaiguste leviku, puhangute ja epideemiate ärahoidmiseks väga efektiivne viis ning tegu on ühiskonna ning ka üksikisiku huvides ja hüvanguks korraldatud tegevusega, lähtume me põhimõttest, et vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik," sõnas Õhtulehele sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik Martin Kadai.

"Laste puhul otsustab vaktsineerimise üle lapse seaduslik esindaja ehk reeglina siis lapsevanem," märkis Kadai ning lisas, et  Eestis vaktsineerimise kohustuslikuks muutmist Sotsiaalministeerium arutanud ei ole. "Samuti ei ole me kaalunud vaktsineerimise või sellest keeldumise sidumist sotsiaalsete hüvedega saamisega," lisas ta.

"Enamikus maailma riikides on vaktsineerimine vabatahtlik ning seda ka kõige eeskujulikuma vaktsineerimise hõlmatusega riikides. Kohustuslik vaktsineerimine ei sobituks Eestis kehtivate tervishoiuteenuste korraldamise põhimõtete ega praktikaga. Samuti ei sobituks see tänapäeva ühiskonna tõekspidamiste ega väärtushinnangutega."

Kadai sõnul on mitmete riikide kogemused ja uuringud on tõestanud, et kohustuslik vaktsineerimine siiski ei taga alati soovitud tulemust ning see võib anda ka hoopis soovitule vastupidise efekti. "Kohustuslik vaktsineerimine või vaktsineerimisest keeldujate liigne survestamine suure tõenäosusega aitab kaasa vaktsineerimise vastase meelestatuse levikule ning aitab vaktsineerimise vastastel huvigruppidel lihtsamini oma ideoloogiat levitada."

"Oleme seisukohal, et ühiskonnal peab olema asjakohane informatsioon ja teadlikkus vaktsineerimise kohta, mis tagab selle, et suur osa ühiskonnast mõistab ohte, mis kaasnevad vaktsineerimata jätmisega," sõnas ametnik.

"Eestis on laste üldine vaktsineerimistega hõlmatus viimastel aastatel veidi langenud, kuid veel piisav, et hoida ära nende vaktsiin-välditavate nakkushaiguste levik ning haiguspuhangud. Siiski tuleb mõista, et vaktsiinidega välditavad nakkushaigused hakkavad levima uuesti, kui elanikkonnas ei ole piisavalt vaktsineeritud (st immuunseid) inimesi."