Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
6. oktoober 2015, 17:10

"Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis."

15 minuti pekipõletus

Hästi sobivad intervalltreeningu põhimõttega lihasharjutused, kus vaheldad pulssi kiirendavaid harjutusi rahulikumas tempos raskemate lihasharjutustega, ja vastupidavustrenn.

Klassikaline pekipõletustrenn on aeglasel pulsisagedusel vähemalt tunniajane treening, sest rasvkude hakkab keha kasutama energiaallikana alles pärast 20 minutit liikumist.

“Siiski ei tähenda see, et pärast kindlat aega keeratakse rasva-kraanid lahti ja vaid nii saab põletada rasva. Mitu tundi kestvatel kardiotreeningutel ei ole mõtet, sest nii kulutatakse ka lihaseid, mis peaksid aitama rasva põletada puhkeolekus. Lühikese, kuid intensiivse treeningu korral kasutab keha rasva energiana nii trenni ajal kui ka pärast trenni,” räägib personaaltreener, rõhutades sõna “pärast”.

Intensiivse treeningu järel on järelpõlemine lihases tugevam, nii et pärast kiirel pulsil trenni põletab keha rohkem kaloreid kui pärast nn õiget pekipõletustrenni.

Päris algajad peaksid siiski alustama pikemast ja rahulikumast liikumisest, sest keha ei ole pulsi kiirenemisega veel harjunud.

“Paljud treenijad on liialt kinni eesmärgis trennis rasva põletada,” arvab Katrin ning selgitab, et tegelik rasvapõletus algab hoopis toidulaua ääres – süües vähem kaloreid, kui päeva jooksul kulutatud. Kui treenid tund aega pekipõletuspulsiga, aga sööd valesti, ei saa kaalus alla võtta ega lihastes muutusi näha. Samas õigesti toitudes ja tehes iga päev 15 minutit trenni, tulevad ka tulemused.