Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. september 2015, 14:10

Tähtsad tervisenumbrid (1)

Hoolin väga oma tervisest ning pean vajalikuks oma tervisenäitajaid aeg-ajalt kontrollida. Arvan, et oluline on ennetada, ja kui midagi viga, siis sellele varakult jälile jõuda. Milliseid tervisenäitajaid on mul võimalik perearsti juures tasuta kontrollida (teha ennetavaid uuringuid) või peab perearsti juurde tulema alati konkreetse kaebusega?

Eero Merilind: Üldised näitajad, mida saab kergesti kontrollida, on kehakaal, vererõhk, uriinianalüüs, veresuhkru- ja kolesteroolinäit. Enamikku neist näitajatest kontrollitakse sageli ka apteekides ja mitmesugustel tervisepäevadel. 

Perearstile on soovitatav ikkagi oma murest rääkida: näiteks kas suguvõsas on kellelgi olnud terviseprobleeme, mis laadi need on – kas on esinenud kasvajaid või südame-veresoonkonnahaigusi vm. Perearstil on võimalik patsienti uurida ja saata ta vajadusel lisauuringutele. Näiteks südamevaevuste korral saab teha EKG (elektrokardiogramm), kilpnäärmeprobleemide kahtluse korral määrata verest kilpnäärmehormoonid jne. Üldjuhul on uuringud informatiivsemad, kui julgetakse oma murest ja kahtlustest arstile rääkida.